Bradikardija

Bradikardija

Bradikardija
 • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Bradikardija je sporija od normalnog srčanog ritma. Srce obično otkucava između 60 i 100 puta u minuti kod odraslih u mirovanju. Ako imate bradikardiju, vaše srce kuca manje od 60 puta u minuti.
Kategorija: Srce

Prevencija bradikardije

Najučinkovitiji način da se spriječi bradikardija je da se smanji rizik od srčanih bolesti. Ako već imate bolest srca, pratite ju i slijedite plan liječenja kako bi smanjili rizik od bradikardije.

Prevencija bolesti srca

Liječite ili uklonite faktore rizika koji mogu dovesti do bolesti srca. Poduzmite sljedeće korake:

 • Vježbajte i zdravo se hranite. Živite zdravo. Redovito vježbajte, jedite zdravu hranu, bogatu voćem, povrćem i integralnim žitaricama.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Ako ste preteški, povećava se rizik od razvoja bolesti srca.
 • Držite krvni tlak i kolesterol pod kontrolom. Napravite promjene u načinu života i uzimajte lijekove kako je propisano radi ispravljanja visokog krvnog tlaka (hipertenzija) ili visokog kolesterola.
 • Nemojte pušiti. Ako pušite i ne možete prestati sami, razgovarajte sa svojim liječnikom o strategijama ili programima koji će vam pomoći da prestanete pušiti.
 • Ako pijete, činite to umjereno. Ako konzumirate alkohol, pijte umjereno. Za neke zdravstvene uvjete preporučljivo je u potpunosti izbjegavati alkohol. Pitajte svog liječnika za savjet specifičan za vaše stanje. Ako ne možete kontrolirati svoje konzumiranje alkohola, razgovarajte sa svojim liječnikom o uključenju u program za liječene alkoholičare.
 • Ne konzumirajte droge. Razgovarajte sa svojim liječnikom o potrebnom programu za vas ako trebate pomoć pri odvikavanju od droga.
 • Kontrolirajte stres. Izbjegavajte nepotreban stres i naučite usvajati tehnike za svladavanje stresa na zdrav način.
 • Idite na redovne preglede. Odlazite na redovite preglede i izvještavajte liječnika o bilo kakvim znakovima ili simptomima.

Pratite i liječite postojeću bolest srca

Ako već imate bolest srca, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi smanjili rizik od razvijanja bradikardije ili drugih poremećaja srčanog ritma:

Slijedite plan. Budite sigurni da razumijete svoje plan liječenja i konzumirajte sve lijekove kako je prepisano.

Izvijestite o promjenama odmah. Ako se vaši simptomi promjene, pogoršaju ili se razviju novi simptomi, javite odmah liječniku.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!