Bradikardija

Bradikardija

Bradikardija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bradikardija je sporija od normalnog srčanog ritma. Srce obično otkucava između 60 i 100 puta u minuti kod odraslih u mirovanju. Ako imate bradikardiju, vaše srce kuca manje od 60 puta u minuti.
Kategorija: Srce

Testovi i dijagnoza bradikardije

Vaš liječnik će naručiti seriju testova kako bi izmjerili vaš srčani ritam, uspostavili vezu između sporog srčanog ritma i vaših simptoma i identificirali uvjete koji mogu biti uzrok bradikardije.

Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram ili EKG, je primarni alat za procjenu bradikardije. EKG koristi male senzore (elektrode) koji su pričvršćeni na prsima i rukama kako bi snimali električne signale koji putuju kroz vaše srce. Liječnik može tražiti određeni uzorak u signalu kako bi se utvrdilo koju vrstu bradikardije imate.

Liječnik također može predložiti korištenje prijenosnog EKG uređaja, za uporabu kod kuće, kako bi dobili više informacija o srčanom ritmu te pomogli uspostaviti vezu između sporog ritma srca i pojave simptoma. Ti uređaji obuhvaćaju:

Holter monitor

Ovaj prijenosni EKG uređaj nosi se u džepu, na remenu ili na naramenici. On je u mogućnosti snimati srce i pratiti njegove aktivnosti u cijelom 24-satnom periodu, koji osigurava vašem liječniku produženi pregled ritma srca. Liječnik će vas vjerojatno tražiti da vodite dnevnik tijekom tih 24 sata. Opisat ćete simptome koje ste iskusili i zapisati vrijeme kada su nastali.

Snimač događaja

Ovaj prijenosni EKG uređaj je namijenjen za praćenje vaših srčanih aktivnosti tijekom nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Možete ga uključiti samo kad se pojave simptomi koji mogu biti povezane sa usporenim srčanim ritmom. Kada osjetite simptome, uključite uređaj i EKG traka pokazuje snimak prethodnih i sljedećih nekoliko minuta. Ovo će omogućiti liječniku da vidi vaš srčani ritam za vrijeme simptoma.

Liječnik također može koristiti EKG uređaj dok obavlja druge pretrage kako bi bolje razumio uzrok bradikardije. Ovi testovi uključuju:

Tilt table test

Ovaj test pomaže liječniku da bolje razumije kako vaša bradikardija doprinosi nesvjesticama. Ležite ravno na posebnom stolu, a zatim se stol nagne kao da stojite. Promjene u položaju mogu izazvati nesvjesticu, što omogućuje liječniku da uspostavi korelaciju između srčanog ritma i epizoda nesvjestica.

Test za vrijeme vježbanja

Vaš liječnik može pratiti stopu srčanog ritma dok hodate na pokretnoj traci ili se vozite na stacionarnom biciklu, kako bi vidio da li se srčani ritam povećava normalno odgovarajući na tjelesnu aktivnost.

Laboratorijski i ostali testovi

Liječnik će zatražiti krvni nalaz kako bi vidio da li ima uvjeta koji mogu pridonositi bradikardiji, kao što su infekcije, hipotireoza ili elektrolitska neravnoteža. Ako sumnja za doprinose bradikardiji pada na apneju za vrijeme spavanja, možete proći testove koji prate san.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!