Bradikardija

Bradikardija

Bradikardija
 • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Bradikardija je sporija od normalnog srčanog ritma. Srce obično otkucava između 60 i 100 puta u minuti kod odraslih u mirovanju. Ako imate bradikardiju, vaše srce kuca manje od 60 puta u minuti.
Kategorija: Srce

Uzroci bradikardije

Bradikardija je uzrokovana nečim što narušava normalne električne impulse koji kontroliraju stopu vaših otkucaja srca. Mnoge stvari mogu uzrokovati ili doprinijeti problemima s vašim srčanim električnim sustavom, uključujući:

 • Pogoršanje srčanog tkiva vezano uz starenje
 • Oštećenje srčanog tkiva zbog srčanih bolesti ili srčanog udara
 • Visoki krvni tlak (hipertenzija)
 • Poremećaj srca prisutan pri rođenju (urođena srčana mana)
 • Infekcija srčanog tkiva (miokarditis)
 • Komplikacija kod operacije srca
 • Smanjena aktivnost štitnjače (hipotireoza)
 • Neravnoteža elektrolita. Mineralima povezane tvari potrebne za provođenje električnih impulsa
 • Opstruktivni apnejički sindrom, ponavljajući poremećaj disanja tijekom spavanja
 • Upalne bolesti, kao što su reumatska groznica ili lupus
 • Hemokromatoza, nakupljanje željeza u organima
 • Lijekovi, uključujući neke za druge poremećaje srčanog ritma, visoki krvni tlak i psihoze

Električni strujni krugovi srca

Vaše srce je sačinjeno od četiri komore - dvije gornje komore (pretklijetke) i dvije donje komore (klijetke). Ritam srca obično se kontrolira prirodnim pejsmejkerom, sinusnim čvorom, koji je smješten u desnoj pretklijetci. Sinusni čvor proizvodi električne impulse koji započinju svaki otkucaj srca.

Od sinusnog čvora, električni impulsi putuju po pretklijetci, uzrokujući da se pretklijetka stegne i upumpa krv u klijetku. Električni impulsi zatim dolaze na skup stanica koje nazivamo atrioventrikularni čvor (AV čvor).

AV čvor odašilje signal na specijalizirane zbirke stanica koje nazivamo hisov snopić. Te stanice prenose signal preko donje lijeve grane služeći lijevu klijetku i desne grane služeći desnu klijetku. Kada električni impuls putuje prema tim granama, klijetke se stisnu i pumpaju krv. Desna klijetka šalje kisikom siromašnu krv u pluća, dok lijeva klijetka šalje kisikom bogatu krv u tijelo.

Bradikardija nastaje kada su električni signali usporeni ili su blokirani.

Disfunkcija sinusnog čvora

Bradikardija često nastaje u sinusnom čvoru. Sporija stopa otkucaja srca može se pojaviti zbog sinusnog čvora:

 • Otpuštanje električnih impulsa sporijom stopom, nego što je to normalno
 • Pauze, ili nemogućnost ispuštanja impulsa u redovnim stopama
 • Otpuštanje električnog impulsa koji je blokiran prije nego što je uzrokovao kontrakciju pretklijetke

Kod nekih ljudi disfunkcija sinusnog čvora može dovesti do izmjenične spore i brze stope otkucaja srca (bradikardija-tahikardija sindrom).

Srčani blok (atrioventrikularni blok)

Bradikardija također može nastupiti ako se električni signali upućeni kroz pretklijetku ne prenose na klijetku (srčani blok ili atrioventrikularni blok). Poremećaj električnog signala se može javiti u AV čvoru, hisovom snopiću, ili negdje duž lijeve i desne grane koje prenose električne signale u klijetku. Srčani blokovi su razvrstani na temelju stupnjevanja, to jest koji signal iz pretklijetke dolazi do glavne srčane komore za pumpanje krvi (klijetka).

Prvi stupanj srčanog bloka

U najblažem obliku srčanog bloka, svi električni signali iz pretklijetke dođu do klijetke, ali je signal malo usporen. Prvi stupanj srčanog bloka rijetko uzrokuje simptome i obično ne treba liječenje, ako nema drugih abnormalnosti u vodljivosti električnog signala.

Drugi stupanj srčanog bloka

U drugom stupnju srčanog bloka, ne dospiju svi električni signali do klijetke. Neki otkucaji jednostavno "propadnu", što rezultira sporijim, a ponekad i nepravilnim ritmom.

Treći (kompletni) stupanj srčanog bloka

U trećem stupnju srčanog bloka, nijedan od električnih impulsa iz pretklijetke ne dosegne klijetku. Kada se to dogodi, hisov snopić ili druga tkiva klijetke djeluju kao zamjena za pejsmejker klijetke. Ta zamjena rezultira sporim i ponekad nepouzdanim električnim impulsima za kontrolu kontrakcije klijetke.

Blok grane snopa

Prekid električnog signala negdje u desnoj ili lijevoj grani snopa, pred kraj puta za električne impulse, zove se blok grane snopa. Ozbiljnost bloka grane snopa ovisi o tome da li su obje grane pogođene, prisutnost drugih vrsta srčanog bloka i stupanj oštećenja srčanog tkiva.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!