Bradikardija

Bradikardija

Bradikardija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bradikardija je sporija od normalnog srčanog ritma. Srce obično otkucava između 60 i 100 puta u minuti kod odraslih u mirovanju. Ako imate bradikardiju, vaše srce kuca manje od 60 puta u minuti.
Kategorija: Srce

Liječenje bradikardije i lijekovi

Liječenje bradikardije ovisi o vrsti problema provođenja električnih signala, ozbiljnosti simptoma i uzroku sporog srčanog ritma.

Liječenje temeljnih poremećaja

Ako temeljni poremećaj, kao što je hipotiroidizam ili smetnja s apnejom za vrijeme spavanja, uzrokuje bradikardiju, liječenje poremećaja može ispraviti bradikardiju.

Promjena lijekova

Različiti lijekovi, uključujući i neke za liječenje drugih srčanih problema, mogu izazvati bradikardiju. Liječnik će provjeriti koje lijekove konzumirate i može vam preporučiti alternativne tretmane. Promjena lijeka ili smanjivanje doze može ispraviti probleme sa usporenim otkucajima srca. Kad alternativni tretmani nisu mogući i simptomi zahtijevaju liječenje, pejsmejker je potreban.

Pejsmejker

Pejsmejker je uređaj na bateriju, veličine je mobitela i smješta se u prsni koš. Žice od uređaja se proguraju kroz vene, pa sve do srca. Elektrode na kraju žica su pričvršćene na srčano tkivo. Pejsmejker prati vaš srčani ritam i generira električne impulse, ako su potrebni, kako bi se održavao odgovarajući srčani ritam.

Većina pejsmejkera bilježi i snima informacije koje kardiolog može koristiti za praćenje vašeg srca. Ako ga ugradite, imat ćete redovite preglede kako bi provjerili zdravstveno stanje srca i osigurali pravilnu funkciju vašeg pejsmejkera.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!