Bruksizam / Škrgutanje zubima

Bruksizam / Škrgutanje zubima

Bruksizam / Škrgutanje zubima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Broj pregleda: 29.879
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bruksizam je stanje u kojem škrgućete ili stišćete zube. Ako imate bruksizam, nesvjesno stišćete zube tijekom dana ili škrgućete preko noći, koji zovemo noćni bruksizam.
Kategorija: Usna šupljina

Liječenje bruksizma i lijekovi

U većini slučajeva nije potrebno liječenje. Većina djece preraste bruksizam bez posebnih tretmana, a puno odraslih ne stiska zube tako jako da zahtijevaju terapiju. Međutim, ako je problem ozbiljniji, mogućnosti liječenja uključuju određene terapije i lijekove.

Terapije

Problem sa stresom

Ako škrgućete zubima zbog stresa, moguće je spriječiti problem sa stručnim savjetovanjem ili programima koji promiču opuštanje, kao što su vježbe meditacije. Ako vaše dijete stišće zube zbog napetosti ili straha, možete mu pomoći tako da popričate o njegovim strahovima prije spavanja ili ih opustite uz toplu kupku ili omiljenu knjigu.

Dentalni pristup

Ako vi ili vaše dijete bolujete od bruksizma, liječnik može predložiti razne štitnike i zaštitne aparate (udlagu) kako bi se spriječilo daljnje oštećenje zubi.

  • Udlage su obično napravljene od tvrdog akrila i stavljate ih na gornji ili donji dio zuba. Neki stomatolozi ih prave u ordinaciji, dok drugi šalju precizne mjere u specijalizirane laboratorije.
  • Štitnici za zube su dostupni u specijaliziranim trgovinama i kod stomatologa. Stomatolog može napraviti prilagođeni štitnik kako bi odgovarao vašim ustima. Štitnici su jeftiniji od udlage, ali se uglavnom ne uklapaju dobro i mogu se raspasti ako puno stišćete zube.
  • Ispravljanje zubi može pomoći ako je vaš bruksizam povezan s dentalnim problemima. U teškim slučajevima, kada je trošenje zuba dovelo do osjetljivosti ili nemogućnosti ispravnog žvakanja, stomatolog će morati koristiti nove slojeve ili krune kako bi preoblikovao površinu za žvakanje. Rekonstruktivni tretman može biti vrlo opsežan i može ispraviti zube, ali to ne mora zaustaviti bruksizam.

Terapija pravilnog ponašanja

Jednom kada otkrijete da bolujete od bruksizma, možda ćete moći promijeniti ponašanje vježbajući pravilan položaj usta i čeljusti. Koncentrirajte se na položaj jezika prema gore, tako da se zubi ne dodiruju, a usne su pritom zatvorene. To bi trebalo zadržati zube od škrgutanja i vašu čeljust od stiskanja.

Ako teško mijenjate svoje navike, možda ćete imati koristi od „biofeedbacka", oblika komplementarne i alternativne medicine koja koristi različite postupke praćenja i različitu opremu kako bi vas naučila kontrolirati nesvjesna reagiranja tijela.

Tijekom "biofeedback" tretmana, električni senzori se prikopčaju na različite dijelove tijela. Ovi senzori prate vaš fiziološki odgovor na stres, kao što je škrgutanje zubima, te vam onda daju povratnu informaciju putem audio i vizualnih znakova. Ovi znakovi mogu biti u obliku raznih zvukova ili treperećih svjetala. S ovim tretmanom ćete početi poistovjećivati škrgutanje ili stiskanje zuba sa stresom i tako pokušati naučiti promijeniti svoje ponašanje.

Lijekovi

Općenito, lijekovi nisu baš učinkoviti za liječenje bruksizma. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti uzimanje lijekova za opuštanje mišića prije spavanja. Ako vam se razvije bruksizam kao nuspojava konzumiranja antidepresiva, liječnik može promijeniti lijek koji će biti protuteža vašem bruksizmu.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!