Hidrokela

Hidrokela

Hidrokela
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Naziv hidrokela na grčkom znači vodena vreća, a označava nakupljanje tekućine u ovojnici testisa ili duž sjemenovoda. Može predstavljati razvojni poremećaj ili neravnotežu između stvaranja i odstranjivanja tekućine.

Liječenje hidrokele

U dječjoj dobi se hidrokela često spontano povuče, a ako se to ne dogodi potrebno je kirurškim zahvatom zatvoriti vaginalni nastavak i odstraniti proširenu vreću gdje je bila nakupljena tekućina.
Postupak kod sekundarne hidrokele ovisi o uzroku - potrebno je liječiti osnovnu bolest. Ako je hidrokela velika i prijeti ugroziti cirkulaciju u mošnji treba je kirurški riješiti.

Komplikacije

Moguće komplikacije su ugrožavanje cirkulacije u mošnji zbog pritiska velike količine tekućine u hidrokeli te posljedične atrofije testisa i neplodnosti. Krvarenje u hidrokelu rezultat je traume. Crijevne vijuge se mogu zaglaviti u hidrokeli ako postoji kila.

Komplikacije kirurškog liječenja rijetke su, a mogu biti: krvarenje, infekcija, anesteziološke komplikacije, slučajne ozljede krvnih žila i sjemenovoda.

Prognoza

Prirođene hidrokele imaju odličnu prognozu, većina ih prolazi unutar prve godine. Trajne prirođene hidrokele uspješno se liječe kirurškim zahvatom.
Prognoza sekundarnih hidrokela ovisi o njihovu uzroku.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!