Hidrokela

Hidrokela

Hidrokela
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Naziv hidrokela na grčkom znači vodena vreća, a označava nakupljanje tekućine u ovojnici testisa ili duž sjemenovoda. Može predstavljati razvojni poremećaj ili neravnotežu između stvaranja i odstranjivanja tekućine.

Simptomi hidrokele

Većina je hidrokela bez simptoma. Obično se prikazuju kao bezbolno povećanje mošnji. Pacijenti ponekad opisuju osjećaj težine ili povlačenja mošnje te blagu neugodu u preponskoj regiji. Hidrokela je obično bezbolna pa ako postoji bol najčešće je pokazatelj upale epididimisa (pasjemenika). Hidrokela se može smanjiti u ležećem položaju, a povećati pri stajanju. U odnosu na testis smještena je gore i sprijeda. U 7-10% slučajeva je obostrana. Često je povezana s kilom, češće na desnoj strani.

Dijagnoza

Pregledom se postavlja sumnja na hidrokelu. Prosvjetljavanjem i ultrazvukom ona se može dokazati. Dodatne pretrage su scintigrafija testisa te radiološke pretrage. Laboratorijskim pretragama krvi i mokraće dokazuje se upala. Aspiracija hidrokele (uzimanje uzorka tekućine iglom i štrcaljkom) otkriva bistru tekućinu. Ne može biti terapijski postupak jer se tekućina vrlo brzo ponovno nakupi, a postoji i opasnost od unošenja infekcije.

Najvažnije je isključiti postojanje torzije (uvrnuća) testisa.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!