Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što trebamo znati o probioticima?

Što trebamo znati o probioticima?

Što trebamo znati o probioticima?
  • Objavljeno: Utorak, 17.03.2015.
  • Broj pregleda: 840
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Većina bakterija u našim tijelima je bezopasna i potrebno je imati određenu količinu bakterija u organizmu kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Probiotike pronalazimo u hrani ili suplementima. Sadrže dobre bakterija koje se obično nalaze u crijevima.

Što su probiotici?

Prema službenoj definiciji, probiotici su živi organizmi koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kada se u organizmu nalaze u optimalnoj količini. Probiotici su obično bakterije, ali postoje i neke vrste gljivica koje funkcioniraju kao probiotici.

Probiotike možete unijeti putem suplemenata i hrane koja je prošla bakterijsku fermentaciju. Probiotici se ne smiju zamijeniti s prebioticima jer su prebiotici zapravo dijetalna vlakna koja pomažu hraniti zdrave bakterije koje se već nalaze u crijevima.

Postoji veliki broj različitih probiotika koji imaju odlično djelovanje na zdravlje. Najčešći probiotici su Lactobacillus i Bifidobacterium. Većina suplemenata kombinira različite vrste probiotika. To su probiotici širokog spektra za koje još nema dovoljno znanstvenih dokaza da potiču zdravlje organizma.

Važnost mikroorganizama u crijevima

Skup mikroorganizama u crijevima se naziva crijevna flora. Vaša crijevna flora sadrži oko stotinu različitih vrsta mikroorganizama. To su bakterije, gljivice i virusi, ali u najvećem udjelu zapravo bakterije.

Većinu crijevne flore pronalazimo u debelom crijevu. Znanstvenici često ističu da je crijevna flora zaboravljeni organ jer ona zapravo obavlja niz različitih funkcija, što je karakteristično za organske sustave. Crijevna flora sudjeluje u regulaciji rada metabolizma i imunološkog sustava.

Ali, nisu svi organizmi u crijevnoj flori dobri. Crijevna flora je jako osjetljiva na vanjske podražaje i istraživanja su pokazala da neuravnotežena crijevna flora može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, bolesti srca, rak debelog crijeva, Alzheimerovu bolesti, depresiju i još niz drugih bolesti i stanja. Probiotici i prebiotska vlakna mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže mikroorganizama u crijevnoj flori i na taj način omogućavaju da taj zaboravljeni organ radi normalno.

Zdravstvene prednosti probiotika

Kronična upala

Istraživanja su pokazala da probiotici mogu ublažiti kroničnu upalu u tijelu koja je vodeći uzročnik niza bolesti.

Anksioznost i depresija

Probiotici mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

Kolesterol

Nekoliko vrsta probiotika može regulirati ukupnu razinu kolesterola i smanjiti razinu LDL kolesterola.

Krvni tlak

Pokazalo se da probiotici sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka.

Imunitet

Nekoliko istraživanja pokazuje da probiotici mogu potaknuti rad imunološkog sustava.

Zdravlje kože

Postoje dokazi koji upućuju da se probiotici mogu koristiti za liječenje akni, ekcema i ublažavanje simptoma psorijaze.

Postoje li mjere opreza?

Probiotike uglavnom dobro podnosi većina ljudi. No, u prvih nekoliko dana nakon redovitog uzimanja probiotika ćete možda primijetiti promjene u radu probavnog sustava. To mogu biti pojačani plinovi ili blaga abdominalna bol.

Probiotici mogu biti opasni za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i tada povećavaju rizik od nastanka infekcija. Preporuča se da probiotike naročito pažljivo unose osobe koje boluju od HIV - a ili AIDS - a.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije