Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig
  • Objavljeno: Utorak, 26.10.2010.
  • Broj pregleda: 23.665
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osnove prehrane

Dr. Johanna Budwig, znanstvenica, doktorica kemije i fizike shvatila je prije skoro 60 godina (!) kako suvremeni način života i industrijski prerađena hrana pogoršava zdravstveno stanje čovjeka. Provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topljivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima. Iako se iz petnih žila trudila da svoja saznanja preda svijetu (za dobrobit čovječanstva), nažalost to nije uspjela zbog previsokih brana industrijsko-političkih krugova. Ali njena znanja i dalje žive zahvaljujući uspješnosti njenih metoda liječenja za maligne i druge bolesti. Uljno-proteinska prehrana ne pomaže samo u slučaju malignih bolesti. Pokazala se uspješnom kod artritisa, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, ulceroznog kolitisa, multiple skleroze,... ali i kod banalnosti kao što su mladenačke akne ili prilikom mršavljenja. Korisna je i kod depresije, demencije, ADHD, te u trudnoći.

Dr. Budwig je najpoznatija po svojoj uljno-proteinskoj prehrani. Najvažniji dio uljno-proteinske prehrane sastoji se od uklanjanja iz prehrane onih masnoća koje se teško probavljaju, a to su masnoće životinjskog porijekla, poput maslaca, margarina, mesa i mesnih prerađevina. Na njihovo mjesto dolaze masnoće koje su lako probavljive i čine glavni sastojak prehrane koja pojačava energiju i vitalnost organizma. Masnoće su u ovoj prehrani zastupljene u velikoj mjeri, ali su uvijek u ravnoteži i u skladu s bjelančevinama. Većinu obroka čini svježa, nekuhana hrana, u obliku salate ili u kombinaciji s toplim jelom.

Osnova njene prehrane je učinkovita mješavina svježeg kravljeg sira i lanenog ulja (bogatog esencijalnim masnim kiselinama), ali i kiseli kupus, rasol, razno sirovo povrće i voće, med,... Uz ovakvu prehranu unutar poznatog Budwig protokola ova znanstvenica nije previdjela ni druge poglede koji svakome mogu omogućiti zdraviji život (utjecaj sunčevog svjetla - bilo sunčanje ili samo boravak na zraku, laganu fizičku aktivnost, izbjegavanje stresa i zatrovane okoline, te korištenje Eldi ulja).

O lanenom ulju

Laneno ulje je vitalan sastojak uljno-proteinske prehrane dr. Budwig. Ali, ono spada i u visoko reaktivna ulja. Zato je od izuzetne važnosti pravilan izbor i postupanje s lanenim uljem. Ulje se iz sjemenki mora procesirati na niskoj temperaturi (hladno prešanje), a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta s kisikom. Ulje je osjetljivo na svijetlost i kisik tako da ambalaža treba biti tamne boje, a čep dobro zatvoren. Kod zatvaranja bočice sadržaj s uljem trebao bi biti zaštićen inertnim plinom. Nakon prvog otvaranja, bočicu s lanenim uljem potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu na taj način vijek trajanja biti produžen. Dobro laneno ulje ne smije biti gorkog okusa. Užeglo ulje je gorkog okusa i nema terapijske vrijednosti.

Opće preporuke uljno-proteinske prehrane dr. Budwig za bolesne osobe

Ovaj način prehrane preporuča se, osim bolesnima (uključivo i teško bolesne od raka), i zdravim ljudima koji se izlažu naporima (radnicima, sportašima), ali i mladim ljudima i djeci.

Od iznimne je važnosti da bolesni troše preporučene količine lanenog ulja. Laneno ulje koje se koristi u jelima ne smije se zagrijavati, već dodati jelu tek na kraju pripreme. Moguće ga je kratko zagrijavati samo uz odgovarajuću zaštitu (npr. pomoću sulfhidrilne skupine koja se nalazi u začinima kao što je npr. papar), ali ni tada dulje od minute! Obroci pripremljeni s lanenim uljem moraju se odmah pojesti.

Unutar ove prehrane, bolesnima se nadasve preporučuje uzimati čašu soka kiselog kupusa ujutro i navečer. Također preporučuje se i pijenje svježe iscijeđenog voćnog ili povrtnog soka (prirodnog i nezaslađenog, hladno prešanog) tijekom cijelog dana.

Pripremanje svježeg kravljeg sira s lanenim uljem predstavlja suštinski dio prehrane na bazi ulja i bjelančevina. Uljno-proteinska kuharica dr. Budwig sadrži preko 500 mogućih inačica. Prilagođena pojedinačnom ukusu, svakom bi pacijentu trebala prijati ova u suštini regenerativna hrana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije