Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sirup trpuca

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Sirup trpuca

Sadrži iscrpinu biljke Plantago lanceolata L., u narodu poznate kao uskolisni trputac ili ženska bokvica. U antičkim se vremenima svježe iscijeđeni sok ove biljke rabio za zarastanje rana. U narodu se često koriste smrvljeni listovi za rješavanje manjih rana ili posjekotina.

Primjena

Trputac zbog sadržaja trjeslovina djeluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Prirodno antibiotsko djelovanje veže se uz sadržaj iridoidnog glikozida aukubina. Sirup trpuca poboljšava izlučivanje sluzi te olakšava iskašljavanje. Osnova je ovoga pripravka šećerni sirup (vidi sirup bijeloga sljeza).

Doziranje

Djeca uzimaju 1-2 žličice, a odrasli po 1 žlicu sirupa više puta dnevno.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.

Sponzorski članci