Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Depresija i umjetna oplodnja

Depresija i umjetna oplodnja

Depresija i umjetna oplodnja
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.02.2009.
  • Broj pregleda: 1.968
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nizozemski istraživači tvrde da je njihovo ispitivanje, koje je objavljeno u časopisu „Human Reproduction“, prvo koje proučava vezu između depresije i liječenja neplodnosti.

Dr. Bea Lintsen sa sveučilišta „Radboud“ u danskom gradu Nijmegenu, ispitala je pomoću upitnika 783 žene kako bi procijenila razinu psihičke rastrojenosti prije i tijekom postupka liječenja neplodnosti.

Za 421 ženu, razina depresije nije imala utjecaja na šanse za trudnoću ili na prekid postupka.
„Usprkos sudjelovanju dovoljno velikog broja žena u ovom ispitivanju, broj vjerojatno nije bio dovoljno velik da bude značajan za predviđanje trudnoće,“ napisala je dr. Lintsen.

„Pokazali smo da psihološki faktori nisu bili povezani sa prekidom postupka. U svakodnevnoj praksi, najvažniji razlozi za prekid postupka su medicinski: nedostatna hiperstimulacija ovarija ili, nasuprot tome, loš odgovor ovarija,“ dodala je.

„Ipak, to se nije odrazilo na različitost bioloških karakteristika među ženama koje su prekinule postupak i onih koje nisu prekinule postupak. Jedini čimbenik koji je mogao predvidjeti prekid postupka bio je duže razdoblje smanjene plodnosti,“ napisala je.

Na karaju je dr. Linsten zaključila: „Iznenađujuće, samo je starost žene imala utjecaja na to da li će žena zatrudniti ili ne. Svi drugi proučavani biološki faktori (prethodne trudnoće, uzrok i trajanje smanjene plodnosti) nisu imali utjecaja na postotak žena koje su bile podvrgnutih postupku, a koje će naposljetku ostati trudne.“

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti