Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Evolucija će žene učiniti plodnijima u starijoj dobi

Evolucija će žene učiniti plodnijima u starijoj dobi

Evolucija će žene učiniti plodnijima u starijoj dobi
  • Objavljeno: Petak, 23.07.2010.
  • Broj pregleda: 2.289
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Danas je „moda" imati djecu kasnije u životu, ali nismo ni svjesni  da bi nas to moglo dovesti do toga da žene budu plodnije u svojim 40-ima.

 Kao što mnoge žene danas rađaju u starijoj dobi, samo će one s dugovječnijim plodnim genima biti uspješne. Što znači da će prosječno trajanje plodnosti rasti s njihovim genima koje će prenijeti na svoju djecu.

Istraživanje sa Sveučilišta u Sheffieldu pokazuje da su se žene ranije udavale, a ako su postale udovice rjeđe bi se ponovno udavale, te tako u biti favorizirale ranije porode kod žena.

No današnja nevoljkost za raniji brak, te i samu reprodukciju do kasnije dobi može nas dovesti do trenutka kad će plodnost favorizirati starije žene

Istraživači su proučavali uzorke braka na 1.591 žena kako bi ušli u trag odnosa povijesti braka, plodnosti i godina. Koristili su se finskim zapisima iz 18. i 19. stoljeća, u vrijeme kada je gotovo svatko bio u braku, a razvod je bio strogo zabranjen.

Otkrili su da će žene u dobi od 30 do 35 biti najvjerojatnije u braku. One koje su se bogato udale, vjenčale su se u mlađoj dobi, ali s relativno starijim muškarcima, što znači da su obitelji bile veće, ali s povećanim rizikom od udovištva.

Istraživači kažu da zbog ove visoke šanse za udovištvom, povećano s izgledima da se starije udovice ponovno udaju s djecom, daju nam jedan mali postotak žena u populaciji s prilikom za reprodukciju u starijoj dobi.

Duncan Gillespie, sa sveučilišnog Zavoda za biologiju rekao je da u današnjem društvu žene kasnije zatrudnjuju iz razloga jer se i brakovi kasnije sklapaju.

"Kao rezultat toga, prirodna selekcija održavanja plodnosti u mladoj dobi može oslabiti, a relativna snaga prirodne selekcije može povećati plodnost u starijoj dobi, što bi potencijalno moglo dovesti do poboljšanja u starosnoj plodnosti tijekom više generacija . Trenutno se izgradnja obitelji odgađa do starije životne dobi, kada je relativno malo žena u našoj evolucijskoj prošlosti imalo priliku za reprodukciju. Kao rezultat toga, to bi u budućnosti moglo dovesti do evolucijskog poboljšanja u starosnoj plodnosti žena."

Za kraj je dodao: "Imati djecu u odnosu je još uvijek norma u modernom društvu, ali u dobi gdje će žene imati manje šanse za reprodukciju, možemo očekivati evoluciju niže plodnosti."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti