Koliko je učinkovita dijeta sa svježim sirom i senfom, koja je viralni hit? Pitali smo nutricionisticu

Koliko je učinkovita dijeta sa svježim sirom i senfom, koja je viralni hit? Pitali smo nutricionisticu

Koliko je učinkovita dijeta sa svježim sirom i senfom, koja je viralni hit? Pitali smo nutricionisticu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Ako imate TikTok, vrlo je vjerojatno da ste u posljednje vrijeme naišli na viralan trend Tiffany Magee - dijetu sa svježim sirom i senfom. Ona na društvenim mrežama dijeli sadržaj vezan uz svoju borbu s viškom kilograma, a tvrdi kako je uz pomoć ovog načina prehrane uspjela smršavjeti zapanjujućih 40 kilograma. Kako to s popularnim temama poput dijeta obično biva, njezino je svjedočanstvo imalo velik odjek pa niti ostatak internetske zajednice nije ostao ravnodušan. Tisuće ljudi dnevno isprobava ovu prehranu, što je rezultiralo time da njezin hashtag "cottagecheesemustard" povezuje već preko devet milijuna videa, a ta brojka raste i dalje.

U tom svjetlu, postavljaju se pitanja kako ova dijeta uopće funkcionira te je li zaista zdrava i učinkovita? Kako bismo odgovorili na ova pitanja, razgovarali smo s našom suradnicom, nutricionisticom Jelenom Margetić Bošković, koja je s nama podijelila svoje stručno viđenje ovog viralnog trenda.

Što je "cottage cheese and mustard" dijeta?

Ono što je kod ove dijete posebno primamljivo jest činjenica da - za razliku od nekih drugih trendova poput juicinga i smoothieja - ne zahtijeva dugu pripremu. To je zato što se pretežno sastoji od namirnica koje ne trebaju nikakvu termičku obradu, a to je sirovo povrće, voće svježi sir i senf. Ostatak Tiffanynog tanjura je samo 1 pileća kobasica, koju pripremi na roštilju ili tavi i konzumira kao i ostalo povrće, umačući je u sir i senf.

Zbog kombinacije namirnica, mnogima ova dijeta djeluje vrlo zdravo. Sadrži proteine i masti iz sira i kobasice, te vlakna, vitamine i minerala iz sirovog povrća i voća. Kao dodatnu prednost navode vrlo ograničen unos šećera te to da se, izuzev kobasica, izbjegava visko procesuriana hrana.

No, jesu li pobornici ove dijete u pravu? Pretjerani unos natrija, zabrinjavajuće nizak udio ugljikohidrata i teška probavljivost sirovog povrća neizbežnu se nameću kao negativni faktori.

Moguće prijetnje i ugrožavajući učinci

Previše natrija

Što se tiče prevelikog unosa natrija, Jelena Margetić Bošković navodi da postoji razlika između klasičnog svježeg sira i zrnatog sira koji se koristi u ovoj dijeti. Naime, kako bi se postigla zrnata tekstura, u proizvodnji je potrebno dodati nešto više soli, nego što je prirodno prisutno u klasičnom svježem siru. Međutim, zrnati sir pa čak ni senf nisu problematični u ovom slučaju, nego je problem, ističe nutricionistica, učestala konzumacija procesuiranog mesa od kojeg je sačinjena pileća kobasica.

Premalo ugljikohidrata

Ugljikohidrati su bitni za normalno funkcioniranje organizma jer su oni osnovni izvor energije, stvaraju glikogenske zalihe, sprječavaju razgradnju proteina u tijelu i čine još mnogo toga. Iz tog razloga nas je zanimalo je li prehrana s ovoliko malom količinom ugljikohidrata potencijalno ugrožavajuća i koji su rizici povezani s tim. Istina je da svaki način prehrane koji isključuje puno namirnica može predstavljati zdravstveni rizik zbog mogućih nutritivnih deficita: "U takvoj vrsti prehrane doista nedostaje ugljikohidrata (integralne žitarice i njihovi proizvodi, mahunarke, mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurt, voće, krumpir) što može dovesti do manjka energije (jer je preferirani izvor energije ljudskim stanicama glukoza), hipoglikemije, nedostatka vitamina B skupine i gastrointestinalnih problema", navodi Jelena.

Teška probavljivost sirovog povrća

Sirovo povrće nezamjenjiv je izvor vitamina, mineralnih tvari, prehrambenih vlakana i bioaktivnih komponenti (pigmenti, antioksidansi). Naša sugovornica smatra da konzumacija velike količine povrća predstavlja jedinu pozitivnu komponentu ovakvog načina prehrane, ali treba uzeti u obzir da tolika količina sirovog povrća može dovesti do gastrointestinalnih smetnji zbog teže probavljivosti. To se prvenstveno odnosi na povrće iz porodice kupusnjača (kupus, prokulice, kelj, brokula, cvjetača, raštika i sl.), koje može izazvati nadimanje, plinove, poremećenu stolicu i želučane probleme. "Za optimalnu probavljivost i bioraspoloživost nutrijenata poželjno je uvesti i termički obrađeno povrće", navodi Jelena.

Za kraj, naša je sugovornica naglasila da svaka stroga eliminacijska dijeta potencijalno može biti opasna za zdravlje jer može dovesti do nutritivnih deficita, hormonalnih disbalansa i probavnih tegoba te da su takve dijete često okidači za razvoj poremećaja prehrane. "Najčešće, svaki strogi režim završi s poznatim yo-yo efektom", dodala je. Temeljno načelo pravilne ili "zdrave" prehrane je raznolikost, jer jedino tako ljudsko tijelo može dobiti sve što mu je potrebno. "Dijetu sa sirom i senfom bih se usudila nazvati suludom jer je vrlo ograničavajuća i svodi se na svakodnevno konzumiranje gotovo potpuno istih kombinacija namirnica što u potpunosti predstavlja zdravstveni rizik", zaključila je.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije