Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Jabuka dnevno za vaše zdravlje

Jabuka dnevno za vaše zdravlje

Jabuka dnevno za vaše zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 16.04.2011.
  • Broj pregleda: 4.033
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Utvrđeno je kako je ženama na jabučnoj dijeti razina kolesterola pala za gotovo četvrtinu u šest mjeseci, a u isto vrijeme su izgubile i na težini.

Dr. Bahram Arjmandi sa Sveučilišta Floride, opisao je rezultate kao „nevjerojatne", prenosi Telegraph.

Pripremite smoothie od jabuke i badema za mršavljenje!

U istraživanju je 80 žena u dobi od 45 do 65 zamoljeno da dnevno kroz godinu dana jedu 75 grama suhih šljiva, a preostalih 80 je zamoljeno da jedu istu količinu sušenih jabuka, uz svoju normalnu prehranu.

Uzorci krvi su uzeti na početku istraživanja te nakon tri, šest i dvanaest mjeseci.

Dr. Arjmandi je izjavio kako su se „dogodile nevjerojatne promjene kod žena koje su jele jabuke već nakon 6 mjeseci, one su doživjele 23 postotno smanjenje razine LDL kolesterola, koji je poznat i kao loš kolesterol."

Također su imale niže razine bio-markera povezanih s bolestima srca, kao što je C-reaktivni protein, a napomenimo da su u prosjeku smršavili 1,5 kilogram.

Jednom jabukom dnevno postignite vitkost!

Jabuke su odavno poznate kao dobar izvor vlakana, no istraživanje dodaje kako one imaju i dodatne zdravstvene beneficije što ih čini plodom koje je „čudo". A dr. Arjamandi napominje kako „svatko može imati koristi od konzumiranja jabuka."

Prethodna istraživanja su pokazala kako pektin u jabukama te spojevi pod nazivom polifenoli, koji su također prisutni u borovnicama, čaju i tamnoj čokoladi, potiču razgradnju masti u krvi te smanjuju upalu stjenki krvnih žila, a ovi čimbenici opet smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti