Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako smanjiti smrtnost rodilja

Kako smanjiti smrtnost rodilja

Kako smanjiti smrtnost rodilja
  • Objavljeno: Subota, 10.01.2009.
  • Broj pregleda: 1.086
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci su otkrili brojne nove medicinske postupke koji bi mogli smanjiti smrtnost rodilja u zemljama u razvoju.

U izvješću koje je objavljeno u časopisu „BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology“ tvrdi se da bi nove metode mogle pomoći u sprečavanja i liječenju komplikacija u trudnoći i porodu u zemljama koje nemaju dovoljno sredstava za zdravstvenu zaštitu.

Više od pola milijuna žena umire svake godine diljem svijeta zbog komplikacija u trudnoći koje uključuju krvarenje nakon poroda, eklampsiju, težak porod, infekcije i nestručno izveden pobačaj.

Većina žena umre u zemljama s loše razvijenim zdravstvenim sustavom, u kojima stručnjaci uglavnom ne prate tijek trudnoće, a nema ni stručnjaka osposobljenih za pružanje hitne medicinske pomoći trudnicama.

U spomenutom izvješću predlaže se upotreba nekih novih medicinskih postupaka, kao što su misoprostol i pojednostavljena tehnika carskog reza, što pruža mogućnost nošenja s komplikacijama u područjima gdje lijekovi, osposobljeni liječnici i zdravstvene ustanove nisu toliko dostupni.

Misoprostol je lijek koji se daje kako bi spriječio krvarenje nakon poroda tamo gdje oksitocin nije dostupan. Krvarenje nakon poroda najveći je uzrok smrti majke u africi i Aziji, te se procjenjuje da je uzrok smrti 140 000 žena svake godine.

Lijek se može uzeti i oralnim putem, što je i dodatna pogodnost u zemljama gdje ne postoji mnogo osoba koje znaju pravilno dati injekciju. Može se upotrebljavati i za liječenje komplikacija povezanih s nestručno obavljenim pobačajem i nepotpunim spontanim pobačajem.

Autori također preporučaju i ističu pojednostavljenu metodu carskog reza. Smatra se da oko šest milijuna žena svake godine ima problema s otežanim porodom, nemaju pristup hitnoj ginekološkoj pomoći, i često moraju izdržati agoniju koja može završiti smrću djeteta, a moguće i majke.

Zdravstveni stručnjaci ističu da se pojednostavljeni carski rez može izvesti i u zdravstvenim ustanovama s oskudnijim mogućnostima obavljanja medicinskih zahvata.

Profesor Philip Steer, glavni urednik spomenutog časopisa, izjavio je kako je „neprihvatljivo“ da žene svaki dan umiru zbog komplikacija vezanih za trudnoću i porod koje se mogu spriječiti i liječiti.

„Primjena novih tehnologija, odgovarajuće financiranje i politička volja najvažniji su za rješavanje problema maternalnog pomora,“ zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti