Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mamin vitamin D i bebini zubi

Mamin vitamin D i bebini zubi

Mamin vitamin D i bebini zubi
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.07.2008.
  • Broj pregleda: 1.169
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bebe rođene od majki koje imaju nizak vitamin D tijekom trudnoće mogu imati povišen rizik za promjene na caklini i kvarenje zubi tijekom ranog djetinjstva, pokazuje jedna kanadska studija.

Istraživači na University of Manitoba analizirali su razine vitamina D kod 206 žena u drugom tromjesječju trudnoće i našli su samo kod 21 (10.5%) uredne razine vitamina D. Razina vitamina D kod žena je bila povezana s učestalošću konzumacije mlijeka i uzimanju vitamnskih preparata.

Istraživači su također pregledali 135 beba i kod 21.6% našli su promjene cakline, a kod 33.6% uočili su ranu pojavu kvarenja zuba. Majke djece koja su imala defekte cakline imale su niske, ali ne znatno promijenjene vršne razine vitamina D u odnosu na vršne koncentracije vitamina D kod majki čija djeca nisu imala te defekte.

Majke djece koja su u ranom djetinjstvu imala pokvarene zube imale su znatno snižene razine vitamina D u odnosu prema onoj djeci koja nisu imala karijes. A djeca koja su imala promjene cakline imaju značajno povišen rizik od kvarenja zuba, tvrde istraživači.

Spomenuta studija, koja je pdstavljena 4. srpnja na glavnoj sjednici Internacionalnog udruženja za dentalna istraživanja u Torontu, prva je koja pokazuje da razine vitamina D u trudnica mogu utjecati zdravlje zuba u njihove djece.

Za mojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti