Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?

Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?

Može li omega-3 povećati razinu masnoće u krvi?
  • Objavljeno: Utorak, 02.11.2010.
  • Broj pregleda: 3.342
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kanadski istraživači izvještavaju da riblje ulje i masne kiseline, koje su dobre za srce, kratkoročno povećavaju masnoće u krvi.

Znanstvenici su bili iznanađeni kada su otkrili da dugoročno konzumiranje ribe može izazvati i negativne reakcije. Rezultati istraživanja ne bi trebali utjecati na sadašnje preporuke koje savjetuju češće konzumiranje plave ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline te smanjuju rizik od krvnih ugrušaka.

Efekti su viđeni u odabranoj grupi srednjovječnih ljudi s metaboličkim problemima, no moguće je da u tim pojedincima postoji drugačija reakcija na omega-3 masne kiseline.

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju traumatskih ozljeda mozga!

Tijekom istraživanja, osam ljudi je testirano: jedni od njih su konzumirali visoke doze omega-3 masne kiseline, drugi niske doze, a treći samo običnu vodu. Znanstvenici su mjerili nekoliko komponenti u krvi koju uključuju zgrušavanje i masti. Rezultati su pokazali da je faktor zgrušavanja bio veći kod povećane konzumacije omega-3 masnih kiselina.

Znanstvenici će nastaviti istraživanje kako bi odgonetnuli koja sve hrana nakon dugoročnog konzumiranja podiže razinu masnoće u krvi.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti