Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Odjeli za starije

Odjeli za starije

Odjeli za starije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.03.2009.
  • Broj pregleda: 570
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stariji pacijenti koji su hospitaliziranu u specijalnim gerijatrijskim jedinicama pokazuju manje smanjenje u funkcioniranju i imaju veće šanse da će se vratiti kući nego njihovi vršanjci koji su hospitalizirani u regularnim jedinicama, objavljeno je na Reuters Health.

To je zaključak do kojeg je došao istraživački tim iz Španjolske, čiji se pregled prethodno objavljenih studija pojavio u izdanju za siječanj časopisa „BMJ Online First“.

Prema vodećem autoru dr. Juanu J. Baztanu s Hospital Central Cruz Roja iz Madrida i njegovim kolegama, gerijatrijske jedinice „daju veću pažnju pacijentovoj razini funkcioniranja, specifičnom liječenju dijagnoza koje su uobičajene za starije ljude, i integrirano planiraju otpust da bi se maksimizirali klinički ishodi.“

Takve jedinice imaju liječnike educirane za rad sa starijima, medicinske sestre obučene za rad sa starijom populacijom, terapeute i socijalne radnike. Pacijenti se liječe zbog problema kao što su upale pluća i druge infekcije, zatajenje srca i plućne bolesti koje ne zahtijevaju liječenje u jedinicama intenzivnog liječenja.

Istraživači su analizirali 11 studija koje su uspoređivale ishode njege u gerijatrijskim jedinicama i konvencionalnim bolničkim odjelima za pacijente u dobi od 65 godina i starije.

Tri su studije analizirale smanjenje u funkcioniranju, definirano kao gubitak samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima. Ovi su rezultati pokazali da je njega u gerijatrijskim jedinicama bila povezana s nižim rizikom od smanjenja funkcionalnosti nakon otpusta iz bolnice.

Vjerovatnost nastavka života kod kuće nakon otpusta iz bolnice je također bila veća za pacijente koji su liječeni u gerijatrijskim jedinicama. Studije su također uputile na trend skraćenja hospitalizacije i smanjenja troškova bolničke njege.

Baztan-ov tim preporučuje da bi se buduća istraživanja trebala „fokusirati na utjecaj akutnih gerijatrijskih jedinica na smanjenje funkcionalnosti i da bi trebalo pokušati indentificirati specifične aktivnosti koje su povezane s tim učinkom“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti