Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Otkrivena opasna mutacija svinjske gripe

Otkrivena opasna mutacija svinjske gripe

Otkrivena opasna mutacija svinjske gripe
  • Objavljeno: Subota, 21.11.2009.
  • Broj pregleda: 1.887
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da je Norveška otkrila mutaciju pandemijskog virusa gripe H1N1 u trima slučajevima, javile su svjetske agencije.

'Norveški institut za javno zdravstvo izvijestio je WHO da je u trima slučajevima zaraze virusom H1N1 otkrivena mutacija koja bi mogla 'uzrokovati još opasniju bolest, zbog toga što dublje prodire u tkivo dišnih puteva', istaknuo je WHO u priopćenju, prenosi Associated Press.

'Virus je izoliran polazeći od prvih dvaju smrtnih ishoda pandemijske gripe u zemlji i od još jednog pacijenta koji je teško obolio od gripe', dodaje se u priopćenju.

WHO ipak ističe da su norveški znanstvenici ispitali uzorke više od 70 pacijenata zaraženih H1N1 i da 'nisu utvrđeni drugi slučajevi mutacije'.

Organizacija usto ocjenjuje da je virus, unatoč mutaciji, 'osjetljiv na antivirusne lijekove oseltamivir i zanamivir' te da istraživanja pokazuju kako trenutačno raspoloživa cjepiva protiv pandemijske gripe 'pružaju zaštitu', piše France Presse.

WHO ipak drži da je 'važnost ove mutacije' još teško predvidjeti zbog nedostatka informacija i ističe da mutacije virusa gripe uglavnom 'ne utječu na glavne značajke virusa i bolesti koju uzrokuje', navodi AFP.

Procjenjuje se da je oko 680.000 Norvežana dosad zaraženo virusom H1N1, od čega su 23 osobe umrle.

Osim u Norveškoj, slučajevi mutacije virusa od travnja su otkriveni u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Ukrajini i u SAD-u, po priopćenju WHO-a.

Po posljednjem izvješću WHO-a objavljenom u petak, u svijetu je od nove gripe dosad umrlo 6.750 ljudi, ili još petstotinjak (+8 posto) u zadnjih tjedan dana.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti