Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pesticidi pogoršavaju pamćenje?

Pesticidi pogoršavaju pamćenje?

Pesticidi pogoršavaju pamćenje?
  • Objavljeno: Utorak, 04.12.2012.
  • Broj pregleda: 384
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pregled rezultata od 14 istraživanja su pokazali da pesticidi mogu pogoršati pamćenje i sposobnost mozga da obrađuje informacije.

Liječnici već duže vrijeme vjeruju kako pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, a ustanovili su da izloženost većim količinama pesticida može narušiti kognitivne sposobnosti.

Britanski znanstvenici su proučavali zdravlje 1600 uzgajivača i farmera koji su dugi niz godina bili izloženi pesticidima. Rezultati su pokazali da izloženost pesticidima ne smanjuje kvocijent inteligencije, ali smanjuje sposobnost  pamćenja i obrade informacija.

"Rezultati istraživanja su dobiveni na temelju proučavanja osoba koje su svakodnevno izložene pesticidima", izjavila je dr. Sarah McKenzie Ross.

"Pesticidi oštećuju pamćenje, obradu informacija i sposobnost razmišljanja i planiranja", dodala je dr. McKenzie Ross.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews in Toxicology, ističu kako uzgajivači i farmeri trebaju veću pozornost obratiti na zaštitu od štetnog djelovanja pesticida. Također, jedan od najboljih načina da se štetno djelovanje izbjegne jest organski uzgoj, tijekom kojega se ne koriste kemikalije i toksini.

Iako je istraživanje potrebno nastaviti, znanstvenici savjetuju da uzgajivači i farmeri opreznije koriste pesticide te da tijekom korištenja stave zaštitne maske koje će pomoći u zaštiti od štetnog djelovanja pesticida.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti