Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Probir nakon raka u djetinjstvu

Probir nakon raka u djetinjstvu

Probir nakon raka u djetinjstvu
  • Objavljeno: Petak, 13.02.2009.
  • Broj pregleda: 262
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema rezultatima istraživanja većina mladih žena koje su liječenje zračenjem u području prsnog koša zbog raka u djetinjstvu ne ide na preporučene mamografije, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Trenutačno postoji 20 000 do 25 000 žena u dobi od 25 godina koje su bile liječene zbog raka u dječjoj dobi s umjerenim do visokim dozama zračenja prsnog koša. Te žene imaju povišen rizik od razvoja raka dojke poslije tijekom života; porast koji počinje rano, od 8 godina nakon radijacije. Dijagnoza raka dojke kod tih se žena tipično postavlja u dobi od 32 do 35 godina. Do dobi od 45 godina, 12 do 20%  preživjelih otkrit će da imaju taj najčešći rak među ženama.

Stručnjaci preporučuju da te žene počnu s mamografskih pregledima svake godine kada su u dobi od 25 godina ili 8 godina nakon liječenja zračenjem, ali nova studija otkriva da mnoge od njih ne poduzimaju taj važan korak.

U studiji koju je proveo Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York, 625 žena koje su preživjele rak u dječjoj dobi i koje su prošle liječenje zračenjem u području prsnog koša ispunile su upitnik. Rezultati su otkrili da je 36,5% od onih u dobi od 25 do 39 godina bilo na mamografiji unutar prošle dvije godine dok je 47,3% nije nikada napravilo mamografiju i samo 23,3% ih ju je obavilo tijekom protekle godine. Žene u dobi od 25 do 39 godina imale su  tri puta veće izglede da će otići na mamografiju ako im je njihov liječnik to i savjetovao.

Žene u dobi od 40 do 50 godina imale su  veće izglede da će obaviti mamografiju; 76,5% je napravilo mamografiju u prošle dvije godine. I dalje, samo malo više od polovice žena te dobi išle su redovito na preglede (52,6%).

«Rezultati studije daju nam temelje za ciljane intervencije koje bi trebale uključivati i kliničare i one koji su preživjeli rak, napisali su autori studije. Studija je objavljena u časopisu «JAMA».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti