Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pušači trebaju jesti brokulu

Pušači trebaju jesti brokulu

Pušači trebaju jesti brokulu
  • Objavljeno: Utorak, 25.11.2008.
  • Broj pregleda: 602
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Brokula i drugo povrće iz porodice Cruciferae (kao kupus, kelj) imaju svojstva prevencije raka čini se da su posebno učinkoviti kod pušača.

U prvoj iscrpnoj studiji te vrste, istraživači s Roswell Park Cancer Institute, Buffalo, N.Y. analizirali su slučajeve raka i kontrolne sudionike koji su međusobno bili isti prema pušačkom statusu. Studija je uključivala uobičajeno povrće iz navedene porodice, i uz to je uzimala u obzir i sirove verzije naprema kuhanim oblicima, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Među pušačima, zaštitini učinak konzumacije povrća bio je 20% smanjenje rizika od pojave raka pluća do čak 55% smanjenja rizika.
"Brokula nije lijek za liječenje bolesti, ali za pušače koji vjeruju da ne mogu prestati i ne rade ništa zbog svog rizika, to je nešto pozitivno", izjavio je Li Tang, vodeći autor studije.

Istraživači su istaknuli da je najizraženije smanjenje rizika uočeno kod pacijenata sa skvamoznim i karcinomom malih stanica, dvije podskupine koje su izraženo povezane s teškim pušenjem.

Rezultati su objavljeni na sedmoj nacionalnoj konferenciji Američkog društva za istraživanje raka (American Society for Cancer Research) o granicama prevencije raka održane u Washingtonu, D.C. , od 16. do 19. studenog ove godine.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti