Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rizici kod maloljetničke trudnoće

Rizici kod maloljetničke trudnoće

Rizici kod maloljetničke trudnoće
  • Objavljeno: Utorak, 13.07.2010.
  • Broj pregleda: 2.256
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje pokazalo je da djevojke koje zatrudne u dobi od 14 do 17 godina imaju veću vjerojatnost da rode dijete prije termina i da im se djeca rode s manjom porođajnom težinom.

Znanstvenici sa sveučilišta u irskom gradu Corku proučili su podatke o svim djevojkama u dobi od 14 do 29 godina koje su na sjeverozapadu engleske rodile u razdoblju od siječnja 2004. do prosinca 2006. godine.

Tako je u istraživanju sudjelovalo 3.636 djevojaka koje su u vrijeme rođenja djeteta imale između 14 i 17 godina, 7.506 djevojaka imalo je između 18 i 19 godina, a 42.211 imalo je između 20 i 29 godina.

Istraživači su otkrili da su djevojke koje su rodile u dobi od 14 do 17 godina imale veću vjerojatnost da rode prije termina no starije žene, a rizik je bio osobito velik kod djevojaka koje su u toj dobi rađale već drugi puta.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu BMC Pregnancy and Childbirth, a Ali Kashan, voditelj istraživanja, komentirao je: „Moguće je da je povećani rizik za loš ishod trudnoće povezan s biološkom nezrelosti."

„Moguće je i da je povećan rizik za loš ishod druge trudnoće u toj dobi povezan s brojnim otežavajućim čimbenicima kao što su lošiji socioekonomski status i lošija njega novorođenčadi", dodao je.

Prema istraživanju koje je nedavno u 33 zemlje proveo UNICEF, u Hrvatskoj zatrudni 18 na tisuću djevojaka u dobi od 15 do 19 godina, dok je primjerice u Sloveniji taj broj upola manji.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti