Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stopala

Stopala

Stopala
  • Objavljeno: Srijeda, 28.01.2009.
  • Broj pregleda: 2.892
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Siječanj je ključan mjesec za vaša stopala, izjavili su stručnjaci.

Kirurzi koji se bave stopalima i nožnim zglobovima opisuju godišnje povećanje pacijenata s bolovima u stopalima uzrokovanih vježbanjem tijekom prvog mjeseca u novoj godini, često zbog održavanja Novogodišnjih odluka, prema izvještaju Američkog društva kirurga stopala i zglobova (American College of Foot and Ankle Suregeons, ACFAS).

ACFAS je u nedavnom izvještaju preporučio ljudima da se konzultiraju sa svojim liječnikom ili profesionalnim trenerom prije nego što započnu sa programima vježbanja. Nakon početka, treba slušati svoje tijelo i zaustaviti se ako se osjeća bol.

ACFAS je također dao slijedeće savjete vezane uz specifična stanja stopala:

Bol u peti
– Nosite sportsku obuću prilagođenu za sport kojim se bavite tako da podupire svod stopala i jastučić u peti. Ortoze koje se prodaju bez recepta također mogu pomoći. Za liječenje boli u peti, stavite led na donji dio pete prije spavanja. Istežite se dva to tri puta dnevno tako da sjednete na pod bosih nogu s ispruženim koljenima, zakačite ručnik oko prstiju noge i vucite ručnik prema nazad uz brojanje do 10 i potom se opustite. 

Priklješteni živci
– Vježbanje u uskoj obući može biti uzrok uklliještenog živca, tako da treba izmjeriti stopala prije kupnje obuće. Bol u području stopala i trnci u trećem i četvrtom prstu stopala upućuju na ukliješteni živac.

Bol Ahilove tetive
– Polako uvodite nove programe vježbanja, mjenjajući teške vježbe jedan dan s lakšim vježbama idući. To će pomoći u izbjegavanju upale Ahilove tetive, stanja kod kojeg stražnji dio stopala postane osjetljiv i bolan. Ako se dogodi bolnost Ahilove tetive, zapamtite: odmaranje, led, kompresija i povišeni položaj.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti