Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin D možda utječe na gene za rak i autoimune bolesti

Vitamin D možda utječe na gene za rak i autoimune bolesti

Vitamin D možda utječe na gene za rak i autoimune bolesti
  • Objavljeno: Petak, 27.08.2010.
  • Broj pregleda: 8.137
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili povezanost između vitamina D i gena koji su povezani s autoimunim bolestima i rakom.

Otkriće će možda objasniti zašto je pomanjkanje vitamina D faktor rizika za niz ozbiljnih bolesti, uključujući multiplu sklerozu, dijabetes tipa 1 i reumatoidni artritis.

Sreeram Ramagopalan i kolege s Oxfordskog sveučilišta u istraživanju su istaknuli kako se povećava količina dokaza da je pomanjkanje vitamina D faktor rizika za širok spektar bolesti, ali se ne zna točno kako je vitamin D tu umiješan. Nadaju se da će genetika možda pridonijeti ovoj vezi.

Istražite čudesne prednosti vitamina D!

Vitamin D utječe na gene preko receptora za vitamin D, koji se veže na specifične lokacije na ljudski genom kako bi utjecao na gensku ekspresiju (proces kojim se genske informacije pretvaraju u operativne strukture u stanici). U ovom istraživanju, istraživači su odredili lokacije poveznica receptora za vitamin D, informacije koje se mogu koristiti za identifikaciju gena koji su povezani s bolestima koji bi mogli biti pod utjecajem vitamina D.

Istraživači su utvrdili da je poveznica receptora za vitamin D znatno poboljšana u područjima ljudskog genoma povezanog s nekoliko zajedničkih autoimunih bolesti, kao što su multipla skleroza, dijabetes tipa 1 i Crohnova bolest, te u područjima povezanim s karcinomima, kao što je leukemija i rak debelog crijeva.

Autori istraživanja su istaknuli ozbiljne rizike povezane s nedostatkom vitamina D, posebno za ljude koji su genetski predisponirani na osjetljivost na manjak vitamina D.

Vitamin D smanjuje krvni tlak i štiti od srčanog udara!

„Razmatranja o konzumaciji dodatnog vitamina D kao preventivna mjera za ove bolesti su jako opravdane," navodi Ramagopalan.

Ljudi bi trebali dnevno konzumirati između 200 i 600 međunarodnih jedinica vitamina D.

Izloženost suncu prirodno aktivira tijelo da proizvodi vitamin D. Vitamin D se također može pronaći u određenim namirnicama, kao što su riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žumanjak te u žitaricama.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti