Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Voće i povrće pomaže kod prestanka pušenja

Voće i povrće pomaže kod prestanka pušenja

Voće i povrće pomaže kod prestanka pušenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.06.2012.
  • Broj pregleda: 1.248
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe, koje pokušavaju prestati pušiti, imaju 3 puta veću šansu da to postignu ukoliko jedu veliku količinu voća i povrća, tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Nicotine and Tobacco Research, otkriva da voće i povrće smanjuju želju i potrebu za cigaretama. Naime, znanstvenici su pratili navike 1.000 pušača u dobi od 25 pa nadalje. Što su sudionici jeli više voća i povrća, to im je bilo lakše prestati pušiti.

"Prethodna istraživanja su nam pokazala da bivši pušači konzumiraju puno veću količinu voća i povrća, ali spoznaja da voće i povrće smanjuju želju za cigaretom nas je uistinu iznenadila", izjavio je voditelj istraživanja prof. Gary Giovino.

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje jedu više voća i povrća puše manji broj cigareta na dan te da mogu duže izdržati do prve jutarnje cigarete, a njihova ovisnost o nikotinu je također bila manjeg intenziteta.

Sudionici su izjavili kako voće i povrće ostavlja okus u ustima nakon kojega potreba za cigaretom postaje manja, a i sama cigareta ne predstavlja toliki užitak kada se puši nakon konzumacije voća i povrća jer je tada okus cigarete znatno lošiji.

"Svakako trebamo nastaviti s istraživanjem jer vjerujemo da smo na dobrom putu za otkrivanje jednog od najuspješnijeg i najzdravijeg načina prestanka pušenja", dodao je prof. Giovino.

Pušači često osjećaj gladi mijenjaju s potrebom za cigaretom, pa će na prvi znak gladi umjesto za hranom, posegnuti za cigaretom.

Voće i povrće će zadovoljiti osjećaj gladi, smanjiti želju za cigaretama, a neće povećati rizik od nastanka pretilosti, koja se često javlja kod prestanka pušenja.

Veliki broj pušača želi prestati pušiti, a ne znaju kako početi. Prema ovom istraživanju, prvi korak je umjesto kutije cigareta kupiti voće i povrće!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti