Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znanstvenici tvrde: sir je zdrav za srce!

Znanstvenici tvrde: sir je zdrav za srce!

Znanstvenici tvrde: sir je zdrav za srce!
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.09.2016.
  • Broj pregleda: 452
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nutricionisti često savjetuju izbjegavanje mliječnih proizvoda, ali znanstvenici ovim istraživanjem dokazuju da je sir zapravo koristan za zdravlje.

Istraživači Sveučilišta u Kopenhagenu u Danskoj napravili su istraživanje u kojemu su ispitali kako konzumacija sira djeluje na zdravlje. Istraživanje je trajalo 12 tjedana i sudjelovalo je 139 odraslih osoba.

Sudionici su bili podijeljeni u tri skupine.

Prva skupina je konzumirala 80g punomasnog sira svaki dan. Druga je konzumirala istu količinu sira s manje masnoće. Treća skupina ispitanika nije konzumirala sireve, ali su konzumirali 80g ostalih mliječnih proizvoda.

Pripremite salatu od mrkve, slanutka, pistacija i feta sira!

Rezultati istraživanja su pokazali da oni koji su konzumirali sir s najvećim udjelom masnoće, nisu imali povišen loš kolesterol, inzulin, šećer u krvi i trigliceride. Također nisu zabilježene nikakve promjene u krvnom tlaku i opsegu struka.

Ono što je posebno iznenadilo kod osoba koje su jele punomasne sireve su pozitivne zdravstvene promjene. Razine njihovog dobrog HDL kolesterola su porasle, uslijed čega su znanstvenici zaključili da sir sudjeluje u zaštiti od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.

Druga novija istraživanja su pokazala da sir može pomoći izbalansirati crijevnu floru.

No, sir sadrži velike količine natrija i zasićenih masti, pa znanstvenici sugeriraju uživanje u umjerenim količinama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti