Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Koža

Koža

Koža
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 9.012
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Koža je primarno zaštitni organ kojim se tijelo štiti od mehaničkih, termičkih i kemijskih učinaka, a i od infekcija. Njom se sprečava prekomjeran gubitak vode iz tijela i regulira njegova toplina. Kako bi se osigurala normalna tjelesna temperatura, u slučaju hladnog vremena drhtanje nam pomaže pri zagrijavanju, krvne kapilare se kontrahiraju kako bi se spriječilo preveliko hlađenje krvi i zbog toga je naš ten bljeđi. Isto tako kod povišene temperature kapilare se šire i tijelo gubi dodatne kalorije i koža postaje crvenija. U izvršenju ovih funkcija koža se stalno obnavlja.

U epidermi se pod utjecajem UVB zraka sintetizira vitamin D, a on je jako bitan u apsorpciji kalcija.

Zahvaljujući svojoj selektivnoj propusnosti koža onemogućava ulazak određenih kemijskih tvari u organizam i sprečava pretjerani gubitak vode. Normalna koža je prirodno kiselkasta pH 4-6, te tako štiti od razvoja bakterija i gljivica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije