Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Magnetska terapija

Magnetska terapija

Magnetska terapija
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 7.258
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Magnetska terapija jedan je od najstarijih oblika fizikalne terapije koji se primjenjuje u medicini. Prema prvim pisanim dokumentima može se otkriti upotreba magnetskih polja u raznim tretmanima organskih poremećaja još prije 3500 godina. Primjenu magnetske terapije nalazimo u Kini, Grčkoj i starom Rimu, a njome su se koristili i Hipokrat, Paracelsus i dr. Mistično i medicinsko djelovanje magnetskog polja bilo je dobro poznato visokim kulturama Indijanaca Južne i Sjeverne Amerike.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, razvijaju se aparati niske frekvencije i čistoga impulsnoga magnetskog polja koji danas prevladavaju u terapijskoj primjeni u Europi. Posljednjih desetak godina razvijaju se aparati za stimulaciju magnetskim poljem koji proizlazi iz poznate činjenice u medicini da vanjski podražaji, koji su biološki dozirani, potiču u organizmu imunološke i regenerativne procese.

 Magnetske silnice prolaze kroz tijelo i sve stanice, potiču funkciju stanica, odnosno organa i uspostavljaju ravnotežu organizma. Treba naglasiti da je i planet Zemlja magnet. Smjer magnetskih silnica mjeri se s pomoću kompasa ili busole i iznosi oko 50 mikroTesla, a intenzitet pada od polova prema ekvatoru. Intenzitet se mijenja dnevnim i godišnjim ritmom. Magnetska polja štite naš planet od prekomjernoga solarnog utjecaja. Danas živimo u ubikvitarnom okruženju elekričnim i elektromagnetskim poljem tako da se često govori o elekrosmogu ili elektropoluciji. Naglašava se povezanost prolongirane izloženosti elektromagnetskom zračenju s različitim bolestima kao što su alergije, tumori i psihičke bolesti.

Komentari

Najnovije

Najčitanije