Doznajemo sve što trebate znati o sezoni gripe koja je u Hrvatskoj već počela

Doznajemo sve što trebate znati o sezoni gripe koja je u Hrvatskoj već počela

Doznajemo sve što trebate znati o sezoni gripe koja je u Hrvatskoj već počela
  • Objavljeno: Srijeda, 16.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Val gripe u nekim je zemljama zahvatio popriličan broj stanovništva, a u Hrvatskoj je za sada zabilježeno 16 potvrđenih slučajeva. Mnogi strahuju od nove epidemije i dvostrukog vala oboljenja od koronavirusa i gripe, ali i ponovnog opterećenja zdravstvenog sustava. Ipak, još uvijek je nemoguće predvidjeti kakva nas sezona gripe očekuje.

„Činjenica je da ulazimo u sezonu gripe s većim udjelom stanovništva osjetljivog na virus gripe u odnosu na pretpandemijsko doba. Razlog tome je izostanak, odnosno vrlo niska cirkulacija virusa gripe i primjena epidemioloških mjera protiv COVID-19 protekle zadnje dvije godine zbog čega je izostalo uobičajeno prokuživanje virusom koje inače pridonosi stvaranju kolektivne imunosti (uz cijepljenje) i kraj same epidemije gripe u sezoni“, rekla je epidemiologinja Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Centar zdravlja.

Prijeti li nam istovremeno val gripe i korone

Slično kao i u drugim europskim državama, tijekom tekuće sezone prevladava virus gripe A/H3N2, iako su zabilježeni u manjem broju uzoraka i virus gripe A/H1N1 te virus gripe B. Ipak, moguć je scenarij preklapanja pandemije koronavirusa i epidemije gripe.

"Tijekom tekuće sezone izvjesna je ko-cirkulacija SARS-CoV-2 virusa i virusa gripe, kao i drugih respiratornih virusa sezonskog karaktera. Ne znamo hoće li doći do znatnijeg opterećenja zdravstvenog sustava - to ovisi o tome hoće li virusi znatnije mutirati u svom potencijalu izazivanja težih kliničkih slika i izbjegavanja već stečene imunosti prebolijevanjem infekcije odnosno cijepljenjem, kao i stupnju procijepljenosti građana, naročito onih u riziku od razvoja teškog oblika COVID-19 i gripe i njihovih komplikacija", objasnila je epidemiologinja.

Tko se treba cijepiti

Prošlog mjeseca započelo je cijepljenje protiv gripe. Ima ga dovoljno i cijepiti se može svatko. Prema HZJZ-u, najviše se preporučuje osobama starije dobi (od 65 godina i stariji), štićenicima i djelatnicima domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika, trudnicama, djeci i adolescentima (od 6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, osobama (i djeci) s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća te odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju).

Za navedene skupine cijepljenje je besplatno jer se radi o osobama koje zbog svoje dobi ili zdravstvenog stanja imaju povećani rizik razvoja teškog oblika gripe i njezinih komplikacija, koje nerijetko zahtijevaju bolničko liječenje, te mogu završiti smrtnim ishodom. Cijepljenje se preporučuje i besplatno je i za zdravstvene djelatnike koji su profesionalno izloženi većem riziku zaražavanja te radi zaštite zdravlja svojih pacijenata i održavanja funkcionalnog zdravstvenog sustava u jeku epidemije gripe.

"Napominjemo da u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično", navode iz HZJZ-a. Cjepivo protiv gripe i COVID-19 osobe mogu primiti istodobno, ali na različita mjesta, odnosno svako cjepivo u drugu ruku (rame).

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije