Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

SEANSA: Samo da postanem sigurniji u sebe…

SEANSA: Samo da postanem sigurniji u sebe…

SEANSA: Samo da postanem sigurniji u sebe…
 • Objavljeno: Četvrtak, 30.10.2014.
 • Broj pregleda: 45
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Ljudi dolaze na psihoterapiju jer imaju napade panike, ljubomorni su u vezi ili nikako ne uspijevaju na faksu. No iznoseći priču iza tih simptoma često kažu: "moj je pravi problem što sam nesiguran u sebe". Panika je počela kad sam se trebao osamostaliti, ljubomora je tu zbog nesigurnosti u svoj izgled, a faks zapinje jer sumnjam da sam dovoljno pametan da ga završim.

A onda kao rješenje vidi: moram postati sigurniji u sebe. (Kao da treba dohvatiti ključeve koji su skliznuli iza ormarića).

Što je netko više opterećen "nesiguran sam" temom - više pristupa životnim izazovima kao da su zaista test njegove vrijednosti, test za koji nije siguran da ga može proći. Tada paradoksalno više energije troši u to da prikrije osjećaj nesigurnosti, izbjegne neuspjeh i sačuva samopoštovanje nego što zaista radi na ostvarenju željenih ciljeva:

Moram prikriti nesigurnost

Unutarnje igre prikrivanja nesigurnosti u sebe vode do toga da:

 • oklijeva išta poduzeti - da ne bi pogriješila, sigurnije je ne micati
 • kopira druge - čeka da netko "siguran" napravi prvi korak
 • stisne se uz nekog jakog (da se i sama osjeti moćno) - pa postaje ovisna
 • brani se - i kad nije napadnuta
 • glumi pauna - raširi krila kočopereći se onim u što je sigurna, tražeći pažnju i divljenje 
 • spušta druge - da se osjeti većim, okružuje se onima koje ne cijeni da bi se osjećala jaka
 • odguruje druge od sebe  jer se inače osjeća zasjenjena
 • perfekcionistički radi i ulaže 300% napora - iako je to troši, drugačije se osjeća razotkriveno i ranjivo


Sve to služi tome da prikrije (od drugih i/ili sebe) ono što vjeruje da je prava istina o njoj: da nije dovoljno jaka ostvariti ono što drugi koji su sigurni u sebe mogu.

Bili smo često na testu 

Nesigurnost se u osobi razvija kroz iskustva da je bila često procjenjivana, da je bila drugačija i time manje prihvatljiva važnoj okolini, da je bila nepotvrđena ili se u njen privatni svijet nametljivo "zabadao nos". Osjećaj sebe (self) je upio takva iskustva i ona su danas kako navodi psihijatar A.H.Modell u "Private self" afektivno utjelovljena sjećanja koja se ponovno pokreću na slične okidače. Centar selfa koji je generator značenja obrađuje i skenira tekuća iskustva povezujući ih sa sličnima prošlim kategorijama pamćenja, te tako stalno obnavlja slične teme i slične mehanizme samoobrane.

Čekanje da "postanem siguran u sebe"

Tako trošimo većinu energije pokušavajući očuvati sliku sebe i zaštititi se od simboličkih prijetnji, pritom manje zaista radeći na ostvarenju (konkretnih) ciljeva. Često vjerujemo da ćemo to moći onda "kad postanemo sigurni u sebe". No svatko od nas je u određenoj mjeri i na određenom području nesiguran u sebe. Nije niti moguće potpuno se riješiti nesigurnosti, no kako E.Fromm kaže zadatak nam nije toliko postati siguran koliko tolerirati vlastitu nesigurnost.

To neće pasti u naše krilo s neba nego dolazi kroz djelovanje uz i unatoč nesigurnosti i strah od neuspjeha. Hoćemo li čekati da se počnemo osjećati sigurno da bi krenuli ili ćemo koračati s osjećajem nesigurnosti je na nama samima.

Obratite se za psihološko savjetovanje i psihoterapiju u Savjetovalište Taura. Više na www.savjetovaliste-taura.hr.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije