Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uzroci prekida veze

Uzroci prekida veze

Uzroci prekida veze
  • Objavljeno: Srijeda, 16.03.2011.
  • Broj pregleda: 1.673
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto uopće dolazi do prekida veze? Evo što kažu istraživanja:

Promjena interesa i - dosada

U jednom su istraživanju dvije godine pratili 200 parova. (Hill, Rubin*) Stotinu i tri ih je u tom periodu prekinulo vezu. Sedamdeset i osam posto ih kao glavni razlog navodi dosadu. Ostali razlozi su: razlike u hobijima, interesima, religiji, inteligenciji i obrazovanju.

Stavovi o seksu

Razlike u željama o čestini i vrsti seksualnih aktivnosti.

Razlike u očekivanjima od veze

Hoće li se vjenčati, mogu li usput izlaziti s drugima, tko će donositi važne odluke.

Konflikt uloga

Hoće li partneri igrati tradicionalne muško - ženske uloge ili će to ipak biti malo drugačije organizirano. Do svađa najčešće dolazi ako žena želi više slobode u građenju karijere i od partnera očekuje pravednu raspodjelu kućnih poslova i brige oko podizanja djece.

Bijedna komunikacija

Oni što su se rastavili, bili već u braku ili ne, otvoreno su kritizirali jedno drugoga, izbjegavali raspravljati o važnim pitanjima svoga odnosa, ponašali se obranaški. Nasuprot njima, oni koji su i dalje bili u sretnom odnosu više su međusobno razgovarali, pokazivali su više osjetljivosti za potrebe i emocije partnera i bili vještiji u pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja svojih problema. (Gottman* )

Problematični stil vezivanja

Osobe sa tzv. sigurnim stilom prihvaćaju svoje neugodne emocije i traže podršku partnera. Oni s izbjegavajućim stilom svoje probleme drže u sebi, dok oni s anksiozno / ambivalentnim stilom pretjerano ovise o partneru. U oba posljednja slučaja ljudi se ustručavaju otvoreno suprotstaviti jer se boje da će izgubiti partnera. Kad se to doista i dogodi, ovi izbjegavajući su čak i zadovoljni što je svemu tomu kraj, dok su ovi drugi, anksiozno / ambivalentni, prilično šokirani.

Više o ovoj temi pročitajte u ovoj knjizi:

Srce moje i tvoje u ljubavi stoje

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije