Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pretilost i prehrana u menopauzi

Pretilost i prehrana u menopauzi

Pretilost i prehrana u menopauzi
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 3.427
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrijeme promjena

Menopauza je razdoblje života žene obilježeno promjenama žlijezda s unutrašnjim lučenjem koje označava kraj njezinih menstrualnih ciklusa i plodnih godina. U menopauzi se događaju mnoge hormonalne promjene. Uslijed snižene razine estrogena, žene u postmenopauzi izloženije su problemima sa održavanjem adekvatne tjelesne mase, bolestima srca i osteoporozom.

Za većinu žena, problemi s održavanjem adekvatne tjelesne mase započinju u razdoblju perimenopauze, razdoblja koje prethodi menopauzi. Već tada, iako žene i dalje imaju menstruaciju, dolazi do smanjenja produkcije estrogena, što izgleda utječe na promjene u tjelesnoj masi i promjene u građi žena. Sve više žena poprima oblik jabuke, tzv. androidni tip građe za koji je karakteristično gomilanje masnih naslaga u području trbuha. Ženama čija građa podsjeća na građu kruške, tzv. ginoidni tip, masne naslage se uglavnom gomilaju u području bokova.

Žene androidnog tipa imaju veći rizik od bolesti srca, dijabetesa i malignih bolesti u odnosu na ginoidni tip. Kao rezultat hormonalnog disbalansa, pretilost se javlja čak i kod onih žena koje nikada nisu imale problema s održavanjem adekvatne tjelesne mase. Osim hormonalnog disbalansa, čimbenik koji je prethodno naveden, a to su godine, također povećava rizik za pretilost kod žena u menopauzi. Usporavanje metabolizma, povećanje masne mase u odnosu na mišićnu, dovodi do smanjenog utroška kalorija, a posljedica je debljanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije