5 stvari koje trebate znati o detoks čajevima!

5 stvari koje trebate znati o detoks čajevima!

5 stvari koje trebate znati o detoks čajevima!
  • Objavljeno: Utorak, 01.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Čajevi za detoksikaciju su već godinama popularni, pogotovo među onima koji paze na prehranu i prakticiraju zdrav način života. Detox čajevi služe za izbacivanje toksina iz tijela, ubrzavanje metabolizma i topljenje masnih naslaga! No, koliko su zapravo ti čajevi djelotvorni i jesu li opasni za zdravlje?

Odgovorili smo na najčešća pitanja o detoksikacijskim čajevima i saželi ih u 5 činjenica koje morate znati!

Izgubit ćete tekućinu, ne masnoću

Detoks čajevi obično sadrže kofein i druge diuretike koji potiču izbacivanje viška tekućine iz tijela putem mokraće i znoja. Nakon gubitka tekućine, osjećat ćete se lakše i poletnije, unatoč tome što niste izgubili ni gram masnog tkiva.

Čajevi za detoksikaciju mogu izazvati laksativni učinak, što također pridonosi tome da se osjećate lakše. Bitno je zapamtiti da čim se vratite starim navikama ili prestanete piti čaj, tekućina će se vratiti, kao i „izgubljeni kilogrami“.

Ne zaboravite na vježbanje i zdravu prehranu

Uz svaki čaj za detoksikaciju, preporuča se zdrava prehrana i redovita tjelovježba. Naime, znojenjem pospješujete izbacivanje toksina, a prehranom njegujete zdravu probavu. Sve to dugoročno može rezultirati gubitkom kilograma ali sama konzumacija detox čaja neće otopiti suvišne kilograme!

Uzrokuju nemiran san

Većina detoksikacijskih čajeva sadrži kofein jer suzbija apetit, potiče probavu i ubrzava metabolizam. Međutim, previše kofeina može uzrokovati brojne nuspojave povezane sa srčanim ritmom i tlakom, te ometati čvrst i kvalitetan san.

Osim toga, pretjerane količine kofeina mogu čak i potaknuti apetit i tako indirektno utjecati na debljanje.

Mogu uzrokovati nuspojave

Neki čajevi se koriste za suzbijanje apetita, ubrzavanje metabolizma ili u druge slične svrhe, no neke biljke mogu uzrokovati nuspojave. Naime, jedan od primjera je čaj od sene, grmolike tropske biljke koja se obično koristi u prirodnim pripravcima i lijekovima, a ima laksativna svojstva. Osim brojnih zdravstvenih prednosti, sena može uzrokovati bolove i nelagodu u trbuhu, grčeve, nadutost, plinove, mučninu i proljev. Prekomjerna konzumacija sene može dovesti do gubitka kalija i drugih abnormalnosti vezanih uz elektrolite, što može uzrokovati grčenje mišića i srčane aritmije.

Još jedan popularan sastojak u čajevima za gubitak težine je guarana, biljka koja se često dodaje energetskim napicima. Nuspojave su obično povezane pojavom ​​nervoze, nemirom, iritacijom želuca, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, tjeskobom, uznemirenošću, zvonjavom u ušima, ubrzanim radom srca i ubrzanim disanjem.

Imajte na umu da čak i prirodni sastojci mogu imati nuspojave, pogotovo prilikom prekomjerne konzumacije ili u interakciji s nekim lijekovima.

Proveden je mali broj istraživanja vezan uz detoks čajeve

Iako postoje istraživanja o pojedinim sastojcima čajeva, vrlo je mali broj onih koji istražuju učinkovitost kombinacije sastojaka koje detox čajevi sadrže. To znači da ne možemo sa sigurnošću tvrditi na koji način detox čajevi funkcioniraju i jesu li sigurni za zdravlje.

Prije konzumacije čajeva za detoksikaciju, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije