Češnjak - vaš osobni zaštitnik
Povijest
Datiranje češnjaka nas odvodi i 6.000 godina u prošlost. Porijeklo vuče iz središnje Azije, a ima i dugu povijest u mediteranskoj regiji, no napomenimo da je čest začin općenito u Aziji, Africi i Europi.
Egipćani su štovali češnjak, a u Tutankamonovu grobu su nađene i glinene figurice češnjaka. Češnjak je bio visoko cijenjen, čak je služio kao valuta. Folklor drži da češnjak odbija vampire, zaštićuje od uroka te odbija ljubomorne nimfe za koje se tvrdi da teroriziraju trudnice i zaručene djevojke. I da ne zaboravimo spomenuti navodne afrodizijske učinke češnjaka koje se veličaju kroz stoljeća.
Blagodati vašeg najboljeg prijatelja
Češnjak je član obitelji luka i u prirodi je zasad najsvestranija ljekovita biljka. Korišten je diljem svijeta već tisućama godina za širok raspon uvjeta. Cijenjen je od prvih zapisa civilizacija za svoje koristi u liječenju rana, infekcija, tumora i crijevnih parazita.
Moderni znanstvenici su u brojnim kliničkim ispitivanjima zaključili kako uspješno snižava kolesterol, snižava krvni tlak, razrjeđuje krv (što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara) te se bori protiv bakterija kao antibiotik.
To je moćan antioksidant za koji je otkriveno da sprečava stvaranje tumorskih stanica. Poznato je da može biti učinkovit u borbi protiv raka želuca, kože i debelog crijeva.
Moderna istraživanja pomažu objasniti široku primjenu ove čudesne biljke. Kada narežemo ili zdrobimo režanj češnjaka, on ispušta alicin. Taj kemijski element je komponenta koja daje jak miris češnjaku i odgovoran je za snažno farmakološko svojstvo biljke. Jedan režanj češnjaka je ekvivalent antibakterijskoj akciji 1% penicilina.
On također sadrži oko 0,5% ulja koje se sastoji od sumpornih spojeva. Njegovi sumporni spojevi, uz spojeve koji sadrže selen i vitamin A i C, čine moćan antioksidant, tako štiteći stanične membrane i DNA od oštećenja i bolesti.
Češnjak se općenito smatra kao preventivna mjera za prehlade, gripe i druge zarazne bolesti. Nadalje, znanstvena istraživanja su pokazala kako stimulira proizvodnju jetrenih detoksikacijskih enzima koji neutraliziraju karcinogene i druge ekološke toksine. Također se koristi za rješavanje crijevnih parazita i za liječenje probavnih infekcija.
Istraživači su proučavali njegova svojstva protiv raka još od 1940. godine. Čini se kako biljka može spriječiti stanice da se pretvore u kancerogene, tako što pojača tjelesne mehanizme za uklanjanje toksičnih tvari. Za njegove fitokemikalije se vjeruje kako poboljšavaju imunitet, a istraživanje iz 1992. godine nam objašnjava kako su ljudi koji su jeli najveće količine luka i češnjaka imali najnižu incidenciju raka želuca.
Dodaci prehrani mogu poboljšati mnoge procese koji mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Češnjak je korišten kao razrjeđivač krvi i antikoagulant kako bi razrijedio krvne ugruške i poboljšao cirkulaciju. Dokazano snižava kolesterol, a u isto vrijeme povećava razinu dobrog kolesterola (HDL kolesterola).
Češnjak ne proizvodi nuspojave kao što to rade lijekovi za snižavanje kolesterola. Osim toga, njegovi spojevi nježno snižavaju krvni tlak tako što usporavaju proizvodnju tjelesnog hormona koji prirodno podiže krvni tlak. Najmanje sedamnaest kliničkih ispitivanja je pokazalo kako se blaga hipertenzija može učinkovito upravljati sa češnjakom.
On ima veliku vrijednost kao dugoročni dijetetski dodatak, pomažući u održavanju zdrave cirkulacije, u ravnoteži razine šećera u krvi i tlaka, smanjivanju masnoće u krvi te poboljšavanju otpornosti na infekcije. Može se uzimati s konvencionalnim antibioticima kako bi podržao njihove akcije i obranio vas od nuspojava.
Također je korišten u liječenju gornjih dišnih infekcija (posebice bronhitisa), urinarnih infekcija, akni, astme, upale sinusa, artritisa i čireva.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345