Moćni antibiotici iz vaše kuhinje

Moćni antibiotici iz vaše kuhinje

Moćni antibiotici iz vaše kuhinje
  • Objavljeno: Utorak, 06.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Antibiotici se koriste za prevenciju i liječenje bakterijskih infekcija. Istraživanja su pokazala da su antibiotici najčešće uzimani lijek. Ovo je opasno jer prekomjerno uzimanje antibiotika može uzrokovati antibiotsku rezistenciju. Priroda je puna prirodnih antibiotika, uključujući različito bilje i voće.

Origano

Origano je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Također ima antioksidacijsko, antiseptičko, antivirusno, antigljivično i antiparazitsko djelovanje i može ublažiti bolove.

Pročitajte zašto volimo ulje origana.

Echinacea

Koristi se za ublažavanje različitih vrsta infekcija. Može se koristiti i za liječenje rana, difterije i ublažavanje simptoma bakterijskih infekcija. Najčešće se koristi za ublažavanje simptoma gripe i prehlade.

Pročitajte zašto se echinacea koristi za bolji imunitet.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima odlična antigljivična i antimikrobna svojstva. Odličan je izvor antioksidanata, jača imunološki sustav, potiče rad štitnjače, regulira razinu kolesterola i šećera, a čak može potaknuti i kognitivne funkcije.

Pročitajte koje su najznačajnije prednosti kokosovog ulja.

Češnjak

U sastavu češnjaka pronalazimo alicin, spoj koji mu daje antibiotska svojstva. Češnjak sadrži visok udio antioksidanata, pomaže u ublažavanju virusnih i bakterijskih infekcija.

Pročitajte zašto se češnjak smatra začinom koji liječi.

Kurkuma

Istraživanja su pokazala da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, jača imunološki sustav i sudjeluje u borbi protiv bakterija.

Pročitajte koje su zdravstvene prednosti kurkume.

Đumbir

Đumbir ima moćno antibiotsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da može pomoći u regulaciji razine kolesterola i ublažavanju simptoma artritisa.

Pročitajte zašto volimo đumbir.

Manuka med

Smatra se jednim od najzdravijih vrsta meda. Ima antimikrobna, protuupalna i antiseptička svojstva. Manuka med bakterije čini manje otpornima i olakšava tijelu njihovo uništavanje.

Jabučni ocat

Ima odlična antibiotska i antiseptička svojstva. Može regulirati pH vrijednost i razinu kolesterola. Potiče mršavljenje i smanjuje rizik od nastanka raka.

Pročitajte kako i zašto koristiti jabučni ocat.

Kupus

Kupus može smanjiti rizik od nastanka bakterijskih i virusnih infekcija. Kupus je odličan izvor vitamina C. Naime, jedna šalica soka od kupusa sadrži čak 75% od preporučene dnevne doze vitamina C.

Pročitajte zašto je kupus svestran i ukusan borac protiv raka.

Luk

Luk smanjuje kroničnu upalu i ublažava infekcije. Kvercetin, glavni aktivni sastojak luka, može pomoći u prevenciji raka. Luk smanjuje razinu slobodnih radikala i na taj način sudjeluje u prevenciji prijevremenog nastanka znakova starenja.

Provjerite zašto trebate spavati s lukom u čarapi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije