Moćni antibiotici iz vaše kuhinje
Antibiotici se koriste za prevenciju i liječenje bakterijskih infekcija. Istraživanja su pokazala da su antibiotici najčešće uzimani lijek. Ovo je opasno jer prekomjerno uzimanje antibiotika može uzrokovati antibiotsku rezistenciju. Priroda je puna prirodnih antibiotika, uključujući različito bilje i voće.
Origano
Origano je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Također ima antioksidacijsko, antiseptičko, antivirusno, antigljivično i antiparazitsko djelovanje i može ublažiti bolove.
Pročitajte zašto volimo ulje origana.
Echinacea
Koristi se za ublažavanje različitih vrsta infekcija. Može se koristiti i za liječenje rana, difterije i ublažavanje simptoma bakterijskih infekcija. Najčešće se koristi za ublažavanje simptoma gripe i prehlade.
Pročitajte zašto se echinacea koristi za bolji imunitet.
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima odlična antigljivična i antimikrobna svojstva. Odličan je izvor antioksidanata, jača imunološki sustav, potiče rad štitnjače, regulira razinu kolesterola i šećera, a čak može potaknuti i kognitivne funkcije.
Pročitajte koje su najznačajnije prednosti kokosovog ulja.
Češnjak
U sastavu češnjaka pronalazimo alicin, spoj koji mu daje antibiotska svojstva. Češnjak sadrži visok udio antioksidanata, pomaže u ublažavanju virusnih i bakterijskih infekcija.
Pročitajte zašto se češnjak smatra začinom koji liječi.
Kurkuma
Istraživanja su pokazala da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, jača imunološki sustav i sudjeluje u borbi protiv bakterija.
Pročitajte koje su zdravstvene prednosti kurkume.
Đumbir
Đumbir ima moćno antibiotsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da može pomoći u regulaciji razine kolesterola i ublažavanju simptoma artritisa.
Pročitajte zašto volimo đumbir.
Manuka med
Smatra se jednim od najzdravijih vrsta meda. Ima antimikrobna, protuupalna i antiseptička svojstva. Manuka med bakterije čini manje otpornima i olakšava tijelu njihovo uništavanje.
Jabučni ocat
Ima odlična antibiotska i antiseptička svojstva. Može regulirati pH vrijednost i razinu kolesterola. Potiče mršavljenje i smanjuje rizik od nastanka raka.
Pročitajte kako i zašto koristiti jabučni ocat.
Kupus
Kupus može smanjiti rizik od nastanka bakterijskih i virusnih infekcija. Kupus je odličan izvor vitamina C. Naime, jedna šalica soka od kupusa sadrži čak 75% od preporučene dnevne doze vitamina C.
Pročitajte zašto je kupus svestran i ukusan borac protiv raka.
Luk
Luk smanjuje kroničnu upalu i ublažava infekcije. Kvercetin, glavni aktivni sastojak luka, može pomoći u prevenciji raka. Luk smanjuje razinu slobodnih radikala i na taj način sudjeluje u prevenciji prijevremenog nastanka znakova starenja.
Provjerite zašto trebate spavati s lukom u čarapi.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345