Folna kiselina - problem kantinske prehrane

Folna kiselina - problem kantinske prehrane

Folna kiselina - problem kantinske prehrane
  • Objavljeno: Subota, 26.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Folna kiselina je skupni naziv za mnoštvo spojeva koji djeluju na jednak način. Te raznolike tvari, koje imaju učinak folne kiseline, tijelu su dostupne u različitim količinama: otprilike četvrtina fol­ne kiseline dolazi u slobodnom obliku, koji se može stopo­stotno iskoristiti. Preostala se vezana folna kiselina, za ra­zliku od toga, ne može sasvim resorbirati u našem crijevu. Cesto je se iskoristi tek 20 posto. Budući da je potrebna znatno veća količina vezane nego slobodne folne kiseline da bi ona mogla djelovati na svoj tipičan vitaminski način, prehrambeni su znanstvenici uveli pojam ekvivalenata fol­ne kiseline. Jedan gram ekvivalenta folne kiseline odgova­ra jednom gramu folne kiseline iz hrane, ali 0,5 grama sin­tetičke folne kiseline, jer tu folnu kiselinu tijelo bolje može metabolizirati.

Djelovanje u tijelu

Folna kiselina ima važnu ulogu u metabolizmu bjelančevina i u stvaranju nukleinskih kiselina, nositelja genetskih infor­macija. Zbog toga folna kiselina sudjeluje u diobi i u izgrad­nji stanica. Zajedno s vitaminom B12 sprječava nastanak anemije (slabokrvnost), jer su oba vitamina potrebna za saz­rijevanje crvenih krvnih tjelešaca u koštanoj srži.

Dnevna potreba

Prema podacima DGE-a organizmu je dnevno potrebno 400 mikrograma cjelokupne folne kiseline. Potreba je po­većana kod trudnica, dojilja te kod dugoročnog uzimanja kontracepcijske pilule. Folrta se kiselina ubraja u vitamine kojima smo najslabije opskrbljeni.

Posljedice pomanjkanja

Pomanjkanje folne kiseline u organizmu posebno je rašire­no medu ženama u dobi između 13 i 24 godine. Simptomi su promjene krvne slike, kao i sluznice, probavni poremeća­ji te duševni umor. Najvažniji je uzrok trudnoća. Naime, fe­tus se uglavnom opskrbljuje velikom količinom folne kiseli­ne, tako da se u gotovo 60 posto svih trudnih žena pojavlju­ju simptomi pomanjkanja tog spoja. Veliko pomanjkanje folne kiseline može biti opasno za dijete u majčinoj utrobi -ono se može roditi prerano ili umrijeti dok je još u materni­ci. Najčešći uzrok nedostatka folne kiseline je premalo svje-žeg voća i povrća te predugo kuhanje hrane i njezino održa­vanje toplom - što su tipični problemi prehrane iz kantine. Za to mogu biti odgovorne i bolesti tankog crijeva, uzima­nje prevelikih količina vitamina B6 ili nedostatak željeza. Također, jedan vrlo važan enzim za iskorištavanje folne ki­seline ovisi o željezu.

Medicinsko djelovanje

Folnu se kiselinu uglavnom prepisuje kada ona nedostaje u akutnim količinama, primjerice kod alkoholičara i narko­mana. No, ona se upotrebljava i kod problema s aknama, bolesti jetre, slabokrvnosti za vrijeme trudnoće i dojenja, kod poremećaja rada probavnog trakta i protiv nuspojava kemoterapije u liječenju raka.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije