Zašto trebate jesti manje šećera

Zašto trebate jesti manje šećera

Zašto trebate jesti manje šećera
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi smo čuli uobičajene opomene kako treba smanjiti unos slatkiša i ostati daleko od šećera. Ali zašto je to tako važno ograničiti količinu šećera?

Odgovor je vrlo jednostavan ... U svom osnovnom obliku, šećer nema stvarnih nutritivnih vrijednosti.

U osnovi uzrokuje više štete nego koristi. I ovo je istina na mnogim različitim razinama, što čini smanjenje unosa šećera neophodnim za dobro zdravlje.

Šećer nije ništa više od praznih kalorija. On ne sadrži niti jedan od esencijalnih nutrijenata. Opskrbljuje nas dodatnom energijom, što je razlog zašto će mnogi ljudi posegnuti za komadom čokolade, keksom ili gaziranim pićima kako bi dobili dodatnu energiju. Nažalost, ovo je kratkotrajno rješenje.

To pak znači da ćete trebati više šećera češće kako bi zadržali svoju energetsku razinu. A budući da je tako mnogo šećera prepuno kalorija, što ćete ga više jesti, više težine ćete dobiti.

Osim ako niste i dalje vrlo aktivni, vaše tijelo jednostavno ne može držati korak sa kalorijama kada konzumirate velike količine šećera.

Šećer ima druge štetne posljedice na organizam. Među najtežima je razvoj dijabetesa. Kako se šećer konzumira, on podiže razinu glukoze u krvi. Razine glukoze u krvi koje su previsoke mogu dovesti do ozbiljnih stanja kao što su sljepoća, gubitak cirkulacije i dijabetička koma. Posljedice dijabetesa su toliko ozbiljne da se stabiliziranje šećera u krvi ne može dovoljno naglasiti.

Na više osnovnih razina, šećer također može imati vrlo štetan utjecaj na zube. Šećer se taloži u ustima i oštećuje zube.

Iako je gotovo nemoguće potpuno eliminirati šećer iz prehrane, preporuča se da ga uzimate što je moguće manje. Za žene, to znači ograničenje na ne više od šest čajnih žličica šećera dnevno. To možda ne izgleda previše loše, sve dok ne uzmete u obzir činjenicu da prosječna odrasla osoba pojede nekoliko stotina žličica šećera dnevno. To je prilično značajna razlika!

Smanjenje unosa šećera može biti teško jer su mnogi izvori šećera zapravo skriveni. Očiti krivci, kao što su bomboni, kolači, keksi i sokovi su dosta laki za izbjegavanje ili ograničavanje, ali tu je i šećer u gotovo svoj hrani, uključujući i stvari poput kečapa i konzerviranog voća. Kako bi uspješno ograničili unos šećera potrebno je obratiti pozornost na sve što jedete i biti svjesni šećera.

Postoje neki zdravi izvori prirodnog šećera, što uključuje svježe voće i med. Oni mogu biti sigurna alternativa koje će vam dati energiju. Ispada da su naši roditelji bili u pravu kad su nam rekli da ne pretjerujemo sa slatkišima. To je vaše tijelo, vaše zdravlje i ograničavanje unosa šećera može učiniti veliku razliku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije