Fito - hranjive tvari

Fito - hranjive tvari

Fito - hranjive tvari
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Fito - hranjivi sastojci su skupina bioloških aktivnih nehranjivih tvari iz bilja. Za sada ih je otkriveno nekoliko stotina, ali se smatra da je tu prisutan cijeli mali svijet, od nekoliko tisuća fitokemikalija (fitotvari). Njihovi učinci se uspoređuju sa djelovanjima vitamina i smatra se da imaju slična djelovanja. Zbog toga se sve više koriste kao nadopuna vitaminskih pripravaka zbog boljeg djelovanja na organizam. Mnoge fitotvari imaju pozitivan učinak dok neke od njih nemaju nikakav. Dokazano je da imaju funkcijonalnu vrijednost za ljudski organizam - štiti od bolesti, djeluje preventivno, time se smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput karcinoma, osteoporoze... Poznate fitotvari su resveratrol (grožđe, vino), likopen (rajčica), izoflavoni (soja), flavonoidi (voće), poliacetilen, kvercetin, lignan, elagična kiselina...

Pozitivna djelovanja fitotvari

Atioksidativno djelovanje - kao i vitamini, fitotvari imaju antioksidativno djelovanje. Antioksidanti su tvari koje uništavaju slobodne radikale - spojeve koji nam narušivaju zdravlje, time se smanjuje rizik od prehlade, kroničnih bolesti pa i razvoja karcinoma.

Djelovanje na endokrilni i hormonski sustav - izoflavoni soje se ponašaju kao fitoestrogeni (zahvaljujući svojoj građi) pa se mogu vezati na hormonske receptore i stabilizirati njihove razine. Djelovanjem na razine hormona, direktno djeluju i na simptome PMS-a ili osteoporozu.

Djelovanje na regulaciju i stimulaciju enzima - indoli stimuliraju enzime koji smanjuju učinkovitost estrogena i tako mogu smanjiti rizik od raka dojke. Namirnice iz porodice kupusnjača su bogate ovim fitotvarima. Antibakterijsko djelovanje - iako češnjaku daje neugodan miris, alicin ima i antibakterijska i antivirusna svojstva. Fizikalno djelovanje - neke fito - hranjive tvari se mogu vezati na stanične zidove i tako sprječavati vezanje patogenih mikroorganizama. Zbog ovog svojstva proantocijanidini iz brusnice pomažu kod infekcija urinarnog trakta.

Termogeno djelovanje - EPGK, fitokemikalija koja se nalazi u zelenom čaju, potiče proizvodnju energije odnosno topline stimulacijom hipotalmusa. Posljedica je poboljšano iskorištavanje masti za energiju i bolja potrošnja energije - korisno pri mršavljenju. Osim zelenog čaja, termogeni se nalaze u đumbiru, cimetu, naranči, feferonu...

Djelovanje na regulaciju krvnog tlaka putem vazodilatacije - flavonoidi iz tamne čokolade stimuliraju proizvodnju dušičnog oksida u vaskularnom endotelu, što dovodi do opuštanja glatkih mišića i vazodilatacije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije