Neki zanimljivi fito - hranjivi sastojci

Neki zanimljivi fito - hranjivi sastojci

Neki zanimljivi fito - hranjivi sastojci
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Elagična kiselina - je prirodni biljni polifenol, koji je prisutan u voću. Funkcija elagične kiseline je mnogostruka. Kod ljudi je poznato antimutageno i antikancerogeno djelovanje elagične kiseline, te snižava razinu lošeg i povisuje razinu dobrog kolesterola.

U istraživanjima je uočeno da se u organizmu čovjeka elagična kiselina veže na kancerogene tvari i inaktivira ih, sprječava širenje kancerogenih stanica, vezanje kancerogena na DNA, inhibira mutacije unutar DNA stanice i može uzrokovati normalnu smrt (apoptozu) tumorskih stanica.U provedenim laboratorijskim istraživanjima elagična kiselina je uzrokovala smrt tumorskih stanica bez da je oštetila zdrave stanice, što nije slučaj kod kemoterapija i radijacija. Osim antikancerogenog djelovanja istraživanja su pokazala da smanjuje rađanje djece s manama, ubrzava zarašćivanje rana, smanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja, štiti jetru i njezine funkcije te smanjuje razinu glukoze u organizmu. Veliki izvod elagične kiseline su maline, jagode i orasi.

Hesperidin - spada u skupinu bioflavonoida kojih najviše nalazimo u voću i povrću. Svi su prirodno prisutni u citrusnim plodovima, osobito naranči i mandarini. Pokazana je učinkovitost u odnosu na rak grla, prostate i melanom. Smatra se (a za to postoje argumenti) da se vitamin C bolje apsorbira uz prisustvo ovih tvari. Sudjelujući u građi vezivnog tkiva, one jačaju kapilare i osiguravaju od propustljivosti, dakle od potkožnog krvarenja. Ako su kapilare elastične, lakše će podnijeti sve životne stresne situacije. Ne smijemo zaboraviti da strah, tjeskoba, žalost i druge jake emocije djeluju na tonus krvnih žilica u smislu naglog stiskanja, što se u ponovljenim situacijama može završiti i fatalno.

Laboratorijska istraživanja flavonona na životinjama pokazuju da hesperidin i naringin, komponente smanjuju koncentraciju kolesterola za čak 25 %. Štakori koji su konzumirali 30 dana hesperidin/naringin i kolesterol prehranu imali su za 16% manju razinu kolesterola s obzirom na štakore koji su konzumirali samo hranu bogatu kolesterolom, dok kod kontrolne skupine i hesperidin/ naringin skupine nije zabilježena nikakva promjena razine kolesterola.

Zeaksantin

Karotenoid koji poput luteina štiti oči od degeneracije žute pjege inducirane slobodnim radikalima. Može poslužiti kao prevencija raznih tipova raka, "čisteći" organizam od slobodnih radikala i usporavajući rast stanica tumora. Znanstvena istraživanja upućuju da povećani unos određenih tvari u prehrani kao što su lutein, zeaksantin, beta-kriptoksantin, vitamin C i papaja može utjecati na smanjenje rizika "perzistirajuće" infekcije s humanim papiloma virusom (HPV). Rizik HPV infekcije bio je smanjen za 56% u skupini ispitanica koje su najviše unosile luteina/zeaksantina (gornje 3 kvartile) u usporedbi s ispitanicama iz skupine s najnižim unosom ovih tvari.

Značajne količine zeaksantina nalaze se u biljci potočarki, lišću cikorije i špinatu, no dobio je i zasluženo mjesto u smjesi karotenoida u multivitaminskim i antioksidativnim formulama-dodacima prehrani.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije