Kako cimet pomaže dijabetičarima?

Kako cimet pomaže dijabetičarima?

Kako cimet pomaže dijabetičarima?
  • Objavljeno: Petak, 09.05.2014.
  • Broj pregleda: 18.186
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rezultati istraživanja na ovu temu su različiti. Znanstvenicima još uvijek nije jasno može li cimet pomoći u boljoj kontroli dijabetesa. Donosimo vam sve što trebate znati o sigurnosti cimeta i njegovim mogućim interakcijama s drugim biljnim lijekovima.

Cimet dolazi u 2 oblika: cejlonski i kasija. Kasija je ta koja se najčešće koristi kao začin i dodatak prehrani i češće je tema znanstvenih istraživanja.

Neka istraživanja su pokazala da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi i ublažiti inzulinsku rezistenciju. Kod osoba, koje pate od dijabetesa tipa 2, inzulin ponekad ne djeluje kako treba. To uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su sudionici jeli od 1 do 6 grama cimeta u razdoblju od 40 dana. Rezultati su pokazali da je cimet uspio smanjiti razinu kolesterola za otprilike 18% i razinu šećera u krvi za otprilike 24%.

U drugom istraživanju su htjeli testirati može li cimet smanjiti razinu šećera nakon obroka, ako se konzumira kao desert. Primijetili su smanjenje razine šećera u krvi volontera.

Je li cimet siguran za dijabetičare?

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je cimet siguran za osobe koje pate od dijabetesa. Ljudi s oštećenjima jetre trebaju biti oprezni s količinom cimeta koju konzumiraju jer previsoka količina cimeta može pogoršati probleme s radom jetre.

Ako ne planirate početi kupovati dodatke cimeta, ona počnite kupovati cimet u prahu od renomiranih proizvođača. Na taj način ćete biti sigurni da cimet sadrži sastojke koji su evidentirani na etiketi. Također ćete biti sigurniji da ne sadrži štetne tvari i potencijalno štetne sastojke.

Može li se cimet konzumirati s drugim začinskim biljem ili lijekovima?

Budući da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi, trebate biti oprezni kada je u pitanju kombiniranje cimeta s drugim dodacima koji također mogu smanjiti razinu šećera, a to su:

  • alfa lipoična kiselina
  • rogač
  • češnjak
  • divlji kesten
  • ginseng
  • psyllium ili indijski trputac.

Isto vrijedi i za lijekove za dijabetes. Ako vas liječnik savjetuje da počnete konzumirati cimet, onda počnite, ali obratite posebnu pozornost na razinu šećera u krvi da ona ne bi bila previše niska.

Ako patite od dijabetesa i bolesti jetre, svakako se posavjetujte se liječnikom prije početka uzimanja cimeta jer može pogoršati probleme sa zdravljem jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije