Kako cimet pomaže dijabetičarima?

Kako cimet pomaže dijabetičarima?

Kako cimet pomaže dijabetičarima?
  • Objavljeno: Petak, 09.05.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rezultati istraživanja na ovu temu su različiti. Znanstvenicima još uvijek nije jasno može li cimet pomoći u boljoj kontroli dijabetesa. Donosimo vam sve što trebate znati o sigurnosti cimeta i njegovim mogućim interakcijama s drugim biljnim lijekovima.

Cimet dolazi u 2 oblika: cejlonski i kasija. Kasija je ta koja se najčešće koristi kao začin i dodatak prehrani i češće je tema znanstvenih istraživanja.

Neka istraživanja su pokazala da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi i ublažiti inzulinsku rezistenciju. Kod osoba, koje pate od dijabetesa tipa 2, inzulin ponekad ne djeluje kako treba. To uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje u kojemu su sudionici jeli od 1 do 6 grama cimeta u razdoblju od 40 dana. Rezultati su pokazali da je cimet uspio smanjiti razinu kolesterola za otprilike 18% i razinu šećera u krvi za otprilike 24%.

U drugom istraživanju su htjeli testirati može li cimet smanjiti razinu šećera nakon obroka, ako se konzumira kao desert. Primijetili su smanjenje razine šećera u krvi volontera.

Je li cimet siguran za dijabetičare?

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je cimet siguran za osobe koje pate od dijabetesa. Ljudi s oštećenjima jetre trebaju biti oprezni s količinom cimeta koju konzumiraju jer previsoka količina cimeta može pogoršati probleme s radom jetre.

Ako ne planirate početi kupovati dodatke cimeta, ona počnite kupovati cimet u prahu od renomiranih proizvođača. Na taj način ćete biti sigurni da cimet sadrži sastojke koji su evidentirani na etiketi. Također ćete biti sigurniji da ne sadrži štetne tvari i potencijalno štetne sastojke.

Može li se cimet konzumirati s drugim začinskim biljem ili lijekovima?

Budući da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi, trebate biti oprezni kada je u pitanju kombiniranje cimeta s drugim dodacima koji također mogu smanjiti razinu šećera, a to su:

  • alfa lipoična kiselina
  • rogač
  • češnjak
  • divlji kesten
  • ginseng
  • psyllium ili indijski trputac.

Isto vrijedi i za lijekove za dijabetes. Ako vas liječnik savjetuje da počnete konzumirati cimet, onda počnite, ali obratite posebnu pozornost na razinu šećera u krvi da ona ne bi bila previše niska.

Ako patite od dijabetesa i bolesti jetre, svakako se posavjetujte se liječnikom prije početka uzimanja cimeta jer može pogoršati probleme sa zdravljem jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije