Kako iskoristiti cejlonski cimet za mršavljenje?

Kako iskoristiti cejlonski cimet za mršavljenje?

Kako iskoristiti cejlonski cimet za mršavljenje?
  • Objavljeno: Petak, 24.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Može li cimet pomoći u mršavljenju? Funkcionira li? Koji cimet je najbolji za mršavljenje? Na ova i brojna druga pitanja može biti teško odgovoriti jer ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza koji bi to potvrdili. No, iskustva ljudi diljem svijeta pokazuju da cimet djeluje.

Ako nastavite voditi nezdrav život i jesti nepravilno, tada vam u mršavljenju neće pomoći ništa pa tako ni cimet, sve i da ga konzumirate u velikim količinama, što se ne preporuča jer može uzrokovati zdravstvene smetnje.

Cimet potiče osjećaj sitosti

Stručnjaci ističu da cimet može potaknuti osjećaj sitosti, odnosno produljiti trajanje osjećaja sitosti tako što regulira razinu šećera u krvi. Ako se dulje osjećate sitima, naravno da ćete manje pojesti i smršaviti.

Pospješuje rad probavnog sustava

Cimet potiče rad probavnog sustava, što znači da ćete apsorbirati više hranjivih tvari, a lakše se osloboditi od otpada i neiskorištenih hranjivih tvari. Nekim ljudima je cimet pomogao u liječenju manjka određenih vitamina i minerala.

Smanjuje nakupljanje masti

Ako unosite previše šećera, jetra ga počinje pretvarati u masti. Cimet pospješuje razgradnju šećera i potiče tijelo da ga iskoristi kao izvor energije. To znači manje neiskorištenog šećera i manje nakupljanja masti.

Povećava razinu energije

Manjak energije, koncentracije i kronični umor nas često potiču na prejedanje. Neka istraživanja su pokazala da cimet može povećati razinu energije, pospješiti koncentraciju i pomoći u liječenju kroničnog umora. Ako ćete imati više energije, veća je vjerojatnost da ćete vježbati i nećete žudjeti za nezdravim grickalicama.

Potiče čišćenje probavnog sustava

Cimet ima moćna antibakterijska svojstva zbog kojih će vam pomoći da se riješite loših bakterija u probavnom sustavu. One mogu povećati rizik od nastanka pretilosti, stoga je važno da pomognete probavnom sustavu da se oslobodi štetnih bakterija.

Koji cimet je najbolji za mršavljenje?

Cejlonski cimet je najbolji izbor za program mršavljenja jer sadrži nisku razinu kumarina, zbog čega svakodnevno korištenje neće uzrokovati oštećenja jetre. Kasija cimet sadrži visoku razinu kumarina (5 do 8%), što štetno djeluje na jetru. Kasija cimet je prihvatljiv za povremenu upotrebu, ali ako cimet želite konzumirati svakodnevno, neka to onda bude cejlonski.

Koliko cimeta trebate uzimati?

Stručnjaci preporučuju da dnevno ne uzimate više od 6 grama cimeta (1 ¼ žličice) u razdoblju od 6 tjedana. Važno je da nekoliko dana napravite pauzu, najbolje bi bilo da pauza traje 7 dana. Možete 5 dana svaki dan uzimati cimet pa 2 dana napraviti pauzu.

Prve značajnije rezultate biste trebali primijetiti u razdoblju od 6 mjeseci. Ako ih ne primijetite, to najvjerojatnije znači da konzumirate cimet loše kvalitete i da ste nastavili s nezdravim navikama. Zapamtite da je cimet tu da vam pomogne u mršavljenu, a ne da sve odradi umjesto vas.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije