Oslobodite se stresa za samo 2 minute!

Oslobodite se stresa za samo 2 minute!

Oslobodite se stresa za samo 2 minute!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Starenjem kao da zaboravljamo kako se brzo osloboditi od stresa. Bebe sišu palac da bi se oslobodile od stresa, a mi odrasli radimo potpuno drugačije stvari koje su najčešće nezdrave i zapravo dodatno povećavaju razinu stresa.

Kada smo pod stresom, u tijelu se povećava razina hormona kortizola. Kortizol može oslabiti čitav organizam, naročito kardiovaskularni i mišićni sustav. Donosimo vam savjete svjetskih stručnjaka koji su potkrijepljeni znanstvenim dokazima.

Smijte se na silu

Smijanje popravlja raspoloženje, čak i ako je prisilno.

Ugrijte ruke

Kada nas obuzme strah i tjeskoba, živčani sustav usmjerava krv prema najvećim mišićima u tijelu kako bi se obranio od opasnosti. To često uzrokuje hladne ruke. Zamislite da su tople i probajte ih ugrijati. Na taj način ćete poslati signal živčanom sustavu da se može opustiti.

Vrtlarite

Jedno istraživanje znanstvenika iz Nizozemske je pokazalo da je 30 minuta vrtlarenja učinkovitije od 30 minuta čitanja knjige u tišini.

Zagrlite sami sebe

Kada o sebi razmišljate negativno, počinje rasti razina krvnog tlaka i povećava se razina kortizola i adrenalina. Zagrlite sami sebe jer ćete na taj način potaknuti oslobađanje spojeva koji potiču dobro raspoloženje.

Fokusirajte se na izdisaje

Svi smo već čuli da je duboko disanje učinkovito za zdravlje tijela i uma. Kada se fokusirate na izdisaje, potaknut ćete parasimpatički živčani sustav da uspori rad srca. Tri puta duboko izdahnite i neka izdisaji traju dvostruko dulje od udisaja.

Pokrenite se

Malo fizičke aktivnosti je sasvim dovoljno da popravite svoje raspoloženje. Jedno istraživanje je pokazalo da je dovoljno tek 2 minute raditi čučnjeve da biste potaknuli oslobađanje hormona sreće.

Opustite čeljust

Opuštanjem čeljusti i jezika ćete poslati signale živčanom sustavu da smanji razinu kortizola i adrenalina. Jednostavno pustite usta da se otvore i opustite jezik.

Pojedite malo čokolade

Za čokoladu je poznato da popravlja raspoloženje, a nekoliko kockica čokolade će biti sasvim dovoljno. Pojedite 2 do 3 omiljene kockice čokolade, to ne mora nužno biti tamna čokolada jer ćete ju pojesti u malim količinama.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije