Kako koji luk točno utječe na vaše zdravlje – a svi su dobri

Kako koji luk točno utječe na vaše zdravlje – a svi su dobri

Kako koji luk točno utječe na vaše zdravlje – a svi su dobri
  • Objavljeno: Petak, 13.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Luk spada u rod Allium iz porodice ljiljana, a njegova “rodbina” uključuje vlasac, češnjak, poriluk te sve vrste podvrste luka. Luk je uzgajan je stoljećima ne samo zbog karakterističnog, bogatog ukusa već i zbog brojnih ljekovitih svojstava.

Dok se divlji srodnici većine voćki, pa čak i pšenice ili kukuruza mogu pronaći, najbliži srodnik luka je Allium vavilovi koji raste u Iranu.

Mladi luk

Mladi luk pun je vitamina C i vitamina K koji su nužni za normalan razvitak kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena koji čini kosti čvrstima te povećava iskoristivost kalcija iz hrane dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustoće.

Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban tijelu za očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.

Mladi luk bogat je sumpornim spojem alil sulfidom koji smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Poriluk

Sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao sjajna zaštita protiv oštećenja krvnih žila, uključujući ona od strane rekativnog kisika.

Iako često zanemarena, koncentracija folne kiseline u poriluku igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključni je vitamin B-kompleksa koji podupire kardiovaskularni sustav uravnotežujući razinu homocisteina u organizmu.

U poriluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne žile i stanice od štetne oksidacije.

Crveni luk

Slično poriluku, crveni luk odgovoran je za krvožilno zdravlje ali isto tako je ključan u preventivi raka. Ekstrakt crvenog luka, bogat brojnim sulfidima sprečava rast i razvitak stanica tumora.

Sukladno mišljenju mnogih, crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je pridoneti telu jačanjem imuniteta što znači da ćete ovu sezonu proći bez prehlade i gripe, a još je učinkovitiji u sprečavanju bakterijskih bolesti.

Istraživanje iz 2009. pokazalo je kako osobe koje konzumiraju luk na dnevnoj bazi imaju čvršće kosti. Kod osoba starije dobi koje jedu crveni luk postoji 20 posto niži rizik od preloma kuka. Razlog tome, tvrde znanstvenici, je kvercetin i drugih antioksidansa u luku.

Provjerite zašto trebate spavati s lukom u čarapi!

Ljutika

Luk kozjak, kozji luk kako se još naziva ima veću nutritivnu vrijednost ostalih sorti. Ima više antioksidansa, minerala i vitamina od uobičajenog luka. Ljutika obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans pri zaštiti organizma od raka pluća, raka grla i ustiju.

Osim vitamina A, luk kozjak ima veliku koncentraciju minerala i elektrolita poput željeya, kalcija, bakra, kalija i fosfora.

Češnjak

Češnjak bogat je izvor kroma, minerala koji pomaže stanicama da na odgovarajući način reagiraju na nivo inzulina u krvi. Tim procesom češnjak regulira djelovanje inzulina, odnosno razinu šećera u krvi kod dijabetičara.

Količina vitamina C i mangana u češnjaku pomaže u liječenju prehlade i gripa svojim protuupalnim djelovanjem. Piridoksin i vitamin B se pak bore protiv neurotičnih stanja.

Provjerite kako češnjak liječi!

Vlasac

Zahvaljujući idealnoj kombinaciji željeza i vitamina C u njemu, vlasac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv umora. Kao i ostala njegova rodbina, sjajan je kao prevencija bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije