Evo zašto se kokosova voda koristi za zdravlje!

Evo zašto se kokosova voda koristi za zdravlje!

Evo zašto se kokosova voda koristi za zdravlje!
  • Objavljeno: Utorak, 06.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Što je kokosova voda?

Kokosova voda je osvježavajući napitak slatkastog okusa. Sadrži prirodne ugljikohidrate koji se lako probavljaju.

Nemojte kokosovu vodicu zamijeniti za kokosovo mlijeko ili ulje. Kokosova vodica je čista tekućina koja se dobiva iz svježih zelenih kokosa.

Kokosova voda - nutritivne prednosti

Kokosova vodica sadrži malo ugljikohidrata i šećera. Sadrži uravnoteženu razinu soli, kalcija i magnezija, zbog čega je odlična za regulaciju razine elektrolita u tijelu.

Kokosova vodica je odličan izvor kalija koji pomaže u regulaciji otkucaja srca. Kalij je važan za pravilno funkcioniranje mišića, živaca i bubrega.

Oko 200 grama kokosove vodice sadrži 515 miligrama kalija, što je 22% više od banane srednje veličine.

Kokosova voda jača imunitet

Kokosova vodica sadrži laurinsku kiselinu koja ima antibakterijska, antivirusna i protugljivična svojstva, što pomaže imunološkom sustavu da se obrani od različitih vrsta infekcija.

Novorođenče laurinsku kiselinu unosi putem majčina mlijeka, što značajno jača njegov imunitet. Odrasle osobe laurinsku kiselinu često trebaju unositi putem suplemenata.

Kokosova voda hidratizira tijelo

Kokosova vodica ima odličnu moć uravnoteživanja razine vode u tijelu. Stoljećima se koristi kao lijek za dehidraciju. Zaboravite na sportska energetska pića jer su nutritivna svojstva kokosove vodice bolja i zdravija za vaš organizam.

Kokosova vodica sadrži onoliku količinu šećera koja je tijelu prihvatljiva i brzo ju apsorbira, jednako brzo kao kalij i sol, koje gubimo znojenjem.

Kokosova voda sprječava urinarne infekcije

Kokosova vodica ima blago diuretsko djelovanje. Na taj način potiče rad bubrega i regulira protok urina. Potaknut će čišćenje urinarnog trakta i na taj način smanjiti rizik od nastanka urinarnih infekcija.

Kokosova voda mjere opreza

Kokosova vodica se smatra potpuno sigurnom za trudnice, dojilje i djecu. Ako unosite puno kalija ili uzimate suplemente kalija, kokosovu vodicu konzumirajte oprezno.

Kada kupujete kokos, pobrinite se da ne bude stariji od 5 mjeseci jer neće biti dobrog okusa niti će imati sva nutritivna svojstva.

Nakon što otvorite kokos, vodicu popijte što prije jer će jako brzo izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije