Marija Matošin: Kako se primiti u koštac s alergijama na hranu kod djece?

Marija Matošin: Kako se primiti u koštac s alergijama na hranu kod djece?

Marija Matošin: Kako se primiti u koštac s alergijama na hranu kod djece?
  • Objavljeno: Petak, 09.04.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Za nas je sve počelo dok je Jakov još bio beba. No, tek kad smo zbog teške urtikarije i bronhoopstrukcije završili u bolnici, saznali smo da ćemo morati potpuno promijeniti svoj stil života te ga prilagoditi novonastaloj situaciji zvanoj alergije na hranu.

Na početku je, kao i svima, bilo dosta teško. Trebalo je uopće shvatiti što to sve znači te koliko će i na koji način utjecati na našu svakodnevicu, a potom je trebalo prilagoditi okolinu novonastalim potrebama. Sve se na kraju svelo na edukaciju, razgovor i kolektivnu promjenu svijesti unutar obitelji!

Uz nekoliko niže navedenih savjeta lakše ćete se nositi s izazovom koji je pred vama.

1. Edukacija

Prije svega educirajte sebe! Vi morate vladati materijom kako biste osigurali djetetu adekvatnu skrb i pomogli mu da se lakše nosi sa svojim problemom.

Gdje naći praktične informacije i savjete? Ako već neko vrijeme niste, posjetite knjižnicu i potražite literaturu na temu alergija, imunologije, mikrobioma i zdrave prehrane. Nađite zajednicu u kojoj ćete moći izmjenjivati nova znanja i ideje. Potražite razne blogove, grupe i profile gdje se možete povezati s ljudima koji imaju ista ili slična iskustva (naravno uvijek kritički i s oprezom, uz savjetovanje sa svojim liječnikom).

Educirajte svoje dijete. Objasnite djetetu što su to alergije i što će se sve za njega promijeniti zbog njegovog stanja. Objasnite mu kako alergeni utječu na njegovo tijelo i koje su posljedice neprilagođene prehrane, kako bi mu bilo lakše shvatiti što mu se događa i zašto mora doći do promjene. Važno je da dijete, čim razvojno bude sposobno, samostalno zna i može reći na što je alergično i što ne smije jesti, koje lijekove uzima u slučaju alergijske reakcije i gdje se ti lijekovi nalaze (u njegovom ruksaku, u kojoj ladici ormara itd..), ako vi tada niste uz njega.

Edukacija obitelji i bliskih osoba podjednako je važna. Često se događa da je pritisak okoline na roditelje djece s alergijama velik, jer zbog neznanja i nerazumijevanja ozbiljnosti problema ljudi (barem u početku) doživljavaju vašu dosljednost, posvećenost i principijelnost u promjeni prehrane pretjeranom. Neki će vas ismijavati, dok će neki ignorirati vaš problem stoga će djetetu i dalje nuditi namirnice koje ne smije konzumirati.

Više savjeta o alergiji na hranu i recepte prilagođene alergičarima potražite klikom na poveznicu ili fotografiju!

Nemojte se dati smesti i potrudite se educirati osobe u najbližoj okolini. Uzmite u obzir da ni vi niste znali pretjerano puno o alergijama na hranu, dok se s njima niste morali sami primiti u koštac.

Da biste izbjegli potencijalne zabune i nesporazume, svi moraju znati detalje oko nove prehrane vašeg djeteta. Posebno vodite o tome brigu kod recimo dječjih rođendana, spavanja kod prijatelja, raznih druženja gdje možda nemate dijete pod kontrolom svake sekunde.

Ako je potrebno napravite popis namirnica koje su zabranjene i popis namirnica koje služe kao zamjena te ga dajte na uvid svakome kome je možda potrebno.

Edukacija u obrazovnim ustanovama. Isti pristup vrijedi za obrazovne i odgojne ustanove. Razgovarajte sa zdravstvenim djelatnicima, tetama u vrtiću i profesorima u školi. Uzmite u obzir da vrtići i škole možda imaju ograničena sredstva i proces nabave i skladištenja namirnica, stoga ako je tako sigurnije preuzmite inicijativu pa potrebne obroke pripremite sami kod kuće i ponesite u vrtić/školu.

2. Razgovor

Čak i ako je dijete jako maleno budite iskreni i razgovarajte o temi njegovog stanja na njemu prilagođen, osjećajan način. Nemojte da problem alergija bude bauk ili tabu.

Iznimno je važno da dijete osjeća vašu empatiju te da se osjeća zaštićeno i sigurno, da vi imate sve pod kontrolom te da ono ne treba brinuti i biti pod stresom zbog novog stanja.

Mala djeca promjene koje im se događaju često doživljavaju kao neku kaznu ili uskraćivanje vaše ljubavi jer ne razumiju situaciju. Razgovorom ćete spriječiti emocionalnu traumu. Uzmite u obzir da malo dijete ne može shvatiti zašto sada više ne smije dobiti omiljenu čokoladicu, jogurt ili pecivo.

Osim same alergije, učite dijete važnosti zdrave prehrane i dobrobiti koju nosi. Bitno je da dijete usvoji ideju da zdrava prehrana nije samo važna kod alergičara već da je to nešto što bi svi trebali primjenjivati. Tako će se osjećati kao da radi nešto pozitivno i lakše prihvatiti zdravu prehranu kao bolju opciju za sebe.

Terapija igrom je jedan od modela koji se mogu primijeniti kod male djece koja u toj dobi teško mogu verbalno pokazati svoje osjećaje komunikacijom. Potražite neke primjere na internetu ili se posavjetujte sa stručnom osobom.

3. Važna je kolektivna promjena unutar obitelji!

Pokažite djetetu da nije samo i da ste svi uz njega. Osim same redukcijske prehrane tj. izbacivanja alergena iz prehrane, za alergičare je potrebno da generalno prilagode svoj okoliš kako ne bi bili dodatno izloženi tvarima koje štete imunološkom sustavu. To se konkretno odnosi na razne kemikalije iz okoliša, pesticide, hormone i antibiotike iz hrane, razne konzervanse, aditive i slično. Također, odnosi se i na razinu stresa kojoj smo svi izloženi. Okrenite se održivom i ekološki osviještenom pristupu življenju!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije