Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?

Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?

Kako sigurno pohraniti ostatke hrane od blagdana?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.04.2020.
  • Broj pregleda: 1.125
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Uskrs je prošao, što znači da ste vjerojatno nakuhali previše hranu koju sad se stignete pojesti. Zato vam donosimo trikove kako zamrznuti i odmrznuti hranu koja vam je ostala nakon blagdana i ne planirate ju pojesti idućih nekoliko dana.

Slijedite ovaj jednostavan vodič i uživajte blagdanskoj hrani tjednima, pa i mjesecima kasnije.

1. Higijena prije svega

Prije nego započnete s dodirivanjem hrane dobro operite ruke i radnu površinu. Također, koristite čist pribor i operite posuđe u kojemu ćete zamrznuti hranu.

2. Označite datumom

Nemojte se nikada dovesti u situaciju da ne znate koliko dugo vam neka hrana stoji u hladnjaku. Najbolje bi bilo da označite sve namirnice s trenutnim datumom.

3. Ohladite namirnice

Bakterije se jako brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, zato je jako važno da ju na vrijeme zamrznete. Prije zamrzavanja hrana treba barem 2 sata poslije kuhanja stajati na sobnoj temperaturi.

Kako se zamrzavaju pojedine namirnice?

Meso

Uklonite sve kosti i meso narežite na manje komade. Podijelite ga na više obroka i stavite u plitku posudu za zamrzavanje ili vrećicu za zamrzavanje. Ako je meso nečim punjeno, uklonite punjenje i zamrznite ga odvojeno.

Povrće

Povrće stavite u hermetičke posude ili vrećice za zamrzavanje, pokrijte i stavite u hladnjak. Zamrzavanje se ne preporučuje jer će izgubiti okus i teksturu.

Nadjevi

Ostatke stavite u plitke posude s poklopcem, ako ćete ih držati u hladnjaku, a u vrećice za zamrzavanje ako ćete ih odmah stavljati u zamrzivač.

Umaci

Umake stavite u hermetički zatvorenu posudu, a ako strahujete od prolijevanja, ispod poklopca stavite prozirnu foliju, zatim zatvorite.

Jaja, kupus, kolači

Ako vam je ostalo još pisanica ili kolača koji sadrže puding, nemojte ih zamrzavati jer se kuhani bjelanjci, kupus, zelena salata i puding ne zamrznu kako treba.

Hrana spremljena u hladnjak

Pravilo 4 dana

Opće pravilo je da ostatke u hladnjaku ne držite dulje od 4 dana. Izuzetak su punjenja i umaci, oni mogu izdržati dodatna 2 dana u hladnjaku.

Isto tako, savjetuje se da zamrznete sve za što mislite da se neće pojesti u tom razdoblju. Ako hrana ostane nekoliko dana u hladnjaku i ne znate točno koliko dugo je stajala, to radije bacite. Možete se poslužiti trikom kao i za zamrzavanje, napišite datum kad ste otvorili neku ili spremili u hladnjak, da lakše možete pratiti rok trajanja.

Kako odmrznuti hranu?

Tekuće ostatke treba kuhati dok ne proključaju, a krute ostatke treba zagrijavati na temperaturi od 75°C.

Rok trajanja zamrznute hrane

Kuhano meso, perad, juhe, variva, salate, krumpir i tjestenina u hladnjaku mogu biti 3 do 4 dana, a u zamrzivaču 2 do 6 mjeseci, ali se ne preporučuje da zamrzavate salate, krumpir i tjesteninu jer će prilikom odmrzavanja izgubiti teksturu i okus.

Umaci i mesna variva u hladnjaku mogu biti 1 do 2 dana, a u zamrzivaču 2 do 3 mjeseca.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije