Kruh: kako ga ispeći, koji kruh kupiti i kako ga čuvati

Kruh: kako ga ispeći, koji kruh kupiti i kako ga čuvati

Kruh: kako ga ispeći, koji kruh kupiti i kako ga čuvati
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenog kruha? Ova namirnica sastavni je dio obiteljskog stola i mnogima je teško zamisliti da uz ručak ili večeru ne pojedu komad kruha. To ne čudi jer upravo je kruh najčešće konzumirana namirnica na svijetu.

Prvi kruh su pekli Egipćani i to od pšenice i ječma. Ovakav je kruh zapravo bila pogača od brašna i soli, čemu svjedoče slike na zidovima grobnica i zapisi. Stari su Grci i Rimljani također voljeli kruh. Tijekom ranog Srednjeg vijeka kruh se radio od žitarica poput zobi, ječma i raži, dok je kruh od bijelog brašna bio privilegija bogatih. U 19. stoljeću u Europi dolazi do masovne proizvodnje bijelog brašna zbog čega se ovo razdoblje smatra prekretnicom u prehrani europskog stanovništva.

Međutim, posljednjih godina vlada trend da je kruh nezdrava namirnica i da bi ga trebalo izbjegavati. Zbog loše reputacije na društvenim mrežama i porasta tzv. zdravog načina života kruh sve više gubi na svojoj važnosti.

No, je li to stvarno tako? Potrebno je znati da nije svaki kruh isti i da izbacivanjem kruha općenito iz prehrane nećete postići puno, štoviše, možete dobiti i kontraefekt.

Bijeli kruh nije zdrav?

Postoje razne vrste kruha, kao što su najpoznatiji bijeli kruh, zatim crni kruh, kruh od cjelovitog zrna, slatki kruh, kukuruzni kruh, s kvascem ili bez, kruh od kiselog tijesta... Koji ćete kruh konzumirati ovisi o vašim željama, alergijama i prehrambenim navikama.

Kako bi se proizvelo bijelo brašno, odnosno bijeli kruh, zrna pšenice prolaze kroz proces kojim se uklanja ovojnica koja sadrži vlakna i proteine zbog čega je bijeli kruh nerijetko okarakteriziran kao nezdrava namirnica.

Međutim, ako se hranite raznovrsno, odnosno kroz prehranu unosite dovoljno vlakana i proteina iz drugih izvora, ne postoji razlog da ne posegnete za bijelim kruhom. Naravno, ako vam to zdravstvene prilike dopuštaju.

Domaći kruh

Najbolje bi bilo kada biste sami doma pekli svoj kruh jer ćete tako biti sigurni da su u njemu samo najkvalitetniji sastojci. Tažite li ideju, bacite pogled na recepte CentraZdravlja za ukusan klasični ili slatki kruh:

Kako ispeći savršen kruh

Tijesto za kruh treba biti mekano, ali se pritom ne smije lijepiti. Omjer vode i brašna uvijek je potrebno prilagoditi samoj vrsti brašna, no čak i kada slijepo pratite recept može se dogoditi da kruh ne ispadne onako kako ste zamislili. Kao i kod brojnih drugih jela potrebno je nekoliko puta pokušati dok ne ispadne dobro.

Kako vam se ne bi dogodilo da korica kruha previše popuca prilikom pečenja, nakon što umijesite tijesto pokrijte ga vlažnom krpom dok se diže kako se na samom tijestu prije pečenja ne bi stvorila lagana korica.

Također, potrebno je paziti i prilikom miješanja. Nakon što umijesite tijesto ostavite ga da se digne. Zatim ga premijesite, oblikujte i ponovno pustite da se digne. Kada se ponovno tijesto dignulo, nemojte ga ponovno mijesiti već ga stavite peći.

Međutim, ako nemate vremena ili niste sasvim vješti u kuhinji poslušajte savjete nutricionista koji će vam pomoći pri odabiru kod kupnje kruha:

  • kupite teži kruh jer je bogatiji hranjivim tvarima

  • kruh koji nije previše mekan na dodir je zdraviji

  • smeđi kruh ne znači nužno da je i zdrav, često se koriste razna bojila

  • najbolji kruh je od cjelovitog pšeničnog brašna jer sadrži mekinje, klice i endosperm

  • integralni kruh ima najniži glikemijski indeks.

Rok trajanja kruha

Ako kruh pravilno ne pospremite postat će tvrd i suh, odnosno izgubiti svježinu. Iako mnogi spremaju kruh u hladnjak zbog mišljenja da će tako dulje trajati, stručnjaci upozoravaju da bi ovu metodu trebali izbjegavati.

Kruh će se u hladnjaku još brže posušiti, stoga bi bolji izbor bila kutija za kruh. Čuvanjem u kutiji, odnosno na sobnoj temperaturi kruh može potrajati i do tjedan dana. Pritom je važno da je kruh zapakiran tako da se ne osuši. Ako nemate kutiju za kruh, poslužit će i kuhinjski ormarić.

Želite li održati kruh još dulje svježim možete ga zamrznuti. Kruh u zamrzivaču može trajati i do tri mjeseca, a prilikom odmrzavanja ga je potrebno staviti u pećnicu. Takav će kruh biti sličan svježe pečenom kruhu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije