Lubenica - sočni čuvar zdravlja

Lubenica - sočni čuvar zdravlja

Lubenica - sočni čuvar zdravlja
  • Objavljeno: Petak, 05.07.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Slatka, sočna i ukusna, lubenica je omiljena ljeti. Njezina crvena boja i osvježavajući okus ju čine simbolom ljeta. No, ono čega možda niste svjesni, je da ovo čudesno povrće ima odlično djelovanje na vaše zdravlje. Obiluje nutritivnim tvarima, sadrži malo masti i održava vaše tijelo hidratiziranim.

Vitamin A

Ovaj vitamin je važan za zaštitu zdravlja očiju, a njegova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju slobodnih radikala u tijelu.

Vitamin C

Svi znamo da je potreban za jačanje imuniteta, ali vitamin C će također ubrzati zacjeljivanje rana, spriječiti oštećenja stanica, poboljšati zdravlje zubi i desni.

Vitamin B6

Vitamin B6 je potreban za sintezu serotonina i norepinefrina (noradrenalina) koji su zaslužni za vaše dobro raspoloženje.

Likopen

I dok veliki broj ljudi misli da je rajčica najbolji izvor likopena, lubenica ga sadrži u najvećoj koncentraciji, u odnosu na bilo koje drugo voće ili povrće. Likopen smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i makularne degeneracije.

Kalij

Ako niste ljubitelj banana, kalij možete potražiti i u lubenici. Pomaže u oporavku mišića, poboljšava funkcioniranje mozga i razinu elektrolita vraća u ravnotežu. Također će pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka.

Aminokiseline

Lubenica sadrži aminokiseline arginin i citrulin. One su potrebne za održavanje zdravlja arterija i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava, a također poboljšavaju cirkulaciju.

Voda

Lubenicu čini oko 92% vode, što znači da je odličan izbor za hidrataciju i osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana.

1 šalica lubenice sadrži oko 45 kalorija i:

  • 20.5% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 17.2% od preporučenog dnevnog unosa vitamin A
  • 4.8 % od preporučenog dnevnog unosa kalija
  • 3.8% od preporučenog dnevnog unosa magnezija

Savjeti za kupovanje i pohranu

Lubenica može biti različitih oblika i veličina. Tijekom odabira lubenice, tražite onu koja je simetričnog oblika i nema tamne mrlje ili fleke. Lubenica, čija je kora blago žute boje, je najbolji izbor jer pokazuje da je svježe ubrana.

Lubenicu možete u hladnjaku držati i do 2 tjedna ako ju niste narezali. Izvadite ju iz hladnjaka barem 1 sat prije serviranja jer će okus biti još bolji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije