Mogu li pesticidi naštetiti zdravlju?

Mogu li pesticidi naštetiti zdravlju?

Mogu li pesticidi naštetiti zdravlju?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Organska hrana se proizvodi bez umjetnih kemikalija ili genetske modifikacije, i uz poštivanje dobrobiti životinja i okoliša. I najvažnije, bolja je jer studije pokazuju da su pesticidi štetni za naše zdravlje.

Neke kemikalije i pesticidi mogu uzrokovati rak pokretanjem genetskih promjena koje dovode do kancerogenih tumora. Primjeri kemikalija u hrani koje uzrokuju rak kod ljudi su:

  • Vinil klorid - uzrokuje sarkome jetre
  • Arsen - uzrokuje rak kože i pluća
  • Benzen - uzrokuje leukemiju

Razvoj toksina može uzrokovati nisku porođajnu težinu, fiziološke, bihevioralne ili biološke probleme koji su ili očiti kod rođenja ili će postati očiti kako dijete raste.

Neurotoksični spojevi su toksični za mozak, leđnu moždinu ili druge dijelove živčanog sustava. Efekti se kreću od slabost u mišićima, tremora, zbunjenosti, gubitka pamćenja, a mogu izazvati bolesti kao što je Parkinsonova bolest.

Reproduktivni toksini su kemikalije koje oštećenju reproduktivne organe. Efekti mogu uključivati poremećaj menstrualnog ciklusa, pobačaje, promjene u pubertetu, preranu menopauzu i promjene u spolnom ponašanju.

Kod muškaraca, mogu izazvati smanjen broj i postotak zdravih spermija, izmijenjeno seksualno ponašanje, smanjenje plodnosti, pa čak i sterilitet.

Endokrini (hormoni) sustav je glasnik tijela. Spajanjem različitih organa i organskih sustava putem kemijskih signala koje govore sve, kada je vrijeme da rastu reproduktivni organi, kada bi trebalo povećati metabolizam.

Kemikalije mogu poremetiti te poruke koje blokiraju receptore hormona u stanicama, dok drugi sprečavaju mogućnost različitih žlijezda za stvaranje hormona. Ostale kemikalije utječu na način na koji su ti hormoni skladišteni, transportirani i na kraju uništeni.

Kemikalije, kao što su formaldehid i pesticid mogu hiperstimulirati imunološki sustav, zbog čega tijelo može stvoriti antitijela koja počinju napadati zdrave stanice.

Organska hrana je postala veliki biznis. No, možda to i nije tako loše. Spoznaja da je to doista zdraviji izbor može potaknuti prehranu organskom hranom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije